Novi zahtevi Albanaca – da deo pregovaračkog tima u Briselu bude i predstavnik preševske doline

U nastavku razgovora o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine u Briselu i „Preševska dolina“ treba da bude zastupljena svojim predstavnikom, saopštilo je danas gradjansko udruženje Vatra (Srce) iz Gnjilana, koje okuplja Albance koji su se sa područja opštine Bujanovac iselili od 1999. do 2001. godine.

U saopštenju koje je dostavljeno albanskim medijima u Bujanovcu, iz udruženja Vatra navode da „tokom pregovora u Briselu predstavnici istočnog Kosova (Preševske doline) treba da budu uključeni kao članovi pregovaračkog tima“.

„Učešće predstavnika Preševske doline (u pregovaračkom timu u Briselu) bilo bi od vitalne važnosti zato što oni dobro znaju političke i ekonomske okolnosti u istočnom Kosovu, a pre svega legitimni su predstavnici koji su tu legitimnost dobili preko glasova ljudi iz tog dela Albanije i imaju pravo da predstavljaju njihove interese“, navodi se u saopštenju udruženja Vatra.

Kako prenosi bujanovački internet portal na albanskom jeziku titulli.com, udruženje Vatra je iznelo ovaj predlog kao podršku predlogu kosovskog predsednika Hašima Tačija da „u pregovore sa Srbijom u Briselu uključi i probleme Albanaca istočnog Kosova (Preševske doline) koji se odnose i na njegov predlog za priključenje ovih teritorija Republici Kosovo“.

Albanski odbornici iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medvedja su na zajedničkoj sednici koja je u Bujanovcu održana 14. jula usvojili deklaraciju kojom su „dali ovlašćenje predsedniku i premijeru Kosova, kao i članovima pregovaračkog tima u Briselu, da zastupaju njihove interese tokom pregovora sa Beogradom“.

Od sredine jula albanski politički lideri iz Bujanovca i Preševa počeli su i sa izjašnjavanjem u medijima o želji i nameri „da se i o Preševskoj dolini pregovara u Briselu“, dok do tada gotovo niko od Albanaca iz Bujanovca ili Preševa nije bio zainteresovan za učešće u „internom dijalogu o Kosovu“ koji je u Srbiji pokrenut početkom godine uz obrazloženje da je „Kosovo nezavisna država i da o tome nema šta da se priča“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar