Obradović (Dveri): Vlast da kaže istinu narodu, neće biti proširenja EU

Predsednik pokrata Dveri Boško Obradović ocenio je danas da vlast treba da kaže „istinu narodu“ da nema daljeg proširenja Evropske unije te da se Srbija treba okrenuti drugim oblicima saradnje sa EU, kao što su bilateralni sporazumi i uključenje u Evropski ekonomski prostor (EEP).

„Posle 20 godina dugog i definitivno neuspešnog putovanja Srbije u EU, sutrašnje skupštinsko zasedanje na temu razmatranja ‘Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu’ prava je prilika da aktuelna vlast Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) saopšti gradjanima Srbije istinu o evropskim integracijama“, kazao je Obradović u pisanoj izjavi.

Rekao je da EU nema nameru da se proširuje u budućnosti i naveo da su o tome govorili vodeći evropski zvaničnici na čelu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Obradović je dodao da se pored toga, EU suočava sa unutrašnjim problemima i podsetio da više od godinu dana nije otvoreno niti jedno poglavlje u procesu pridruživanja Srbije, a ranije otvorena poglavlja nisu zatvorena jer nisu izvršene potrebne reforme.

„Dveri smatraju da nakon ovoga priznanja samima sebi da je put Srbije u EU posle 20 godina propao, treba hitno da se okrenemo alternativi, a to je nastavak saradnje sa EU kroz formu bilateralnih sporazuma Srbije i EU koji su u obostranom interesu, po ugledu na druge evropske zemlje koje nisu članice EU – Švajcarska, Norveška, Island“, istakao je on.

Kazao je da je opcija i uključivanje Srbije u Evropski ekonomski prostor – nekadašnji EFTA sporazum – „za koji smo itekako zainteresovani, jer srpska privreda ima bogato iskustvo izvoza na evropska tržišta, pre svega Italije, Austrije i Nemačke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar