Obradović i Kuzović: Vučićeva vlast izdala suštinske dozvole koje su omogućile projekat …

Predsednik Dveri Boško Obradović i predsedavajući Inicijativnog odbora Udruženja gradjana „Svi protiv Rio Tinta i rudnika litijuma“ Duško Kuzović uputili su danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem su naveli da je vlast Srpske napredne stranke (SNS) donela „sve nove i suštinske dokumente koji omogućavaju realizaciju projekta Jadar“.

Oni su u pismu naveli da je vlast SNS „produžila“ dozvole za geološka istraživanja koje su isticale do 2018. godine na osnovu čega su, kako se dodaje, radovi na lokacijama oko Loznice izvodjeni „i tokom 2020. godine“.

„Vi ste, Aleksandre Vučiću, dozvolili da Vaša vlast izda suštinske dozvole za realizaciju razornog projekta otvaranja rudnika litijuma u Srbiji. Vi ste očito obećali nekome u inostranstvu da će Rio Tintu biti omogućen rad u Srbiji uprkos svim narodnim protestima. Vaša priča o devet dokumenata bivše vlasti je dimna zavesa kojom prikrivate vaš pravi zadatak: kontinuitet i realizaciju interesa stranih kompanija umesto zaštite interesa gradjana Srbije“, naveli su Obradović i Kuzović.

Podsetili su da je vlast SNS usvojila Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ kao i Prostorni plan Loznice u koji je ugradjen Projekat Jadar, „u svemu prema potrebama kompanije Rio Tinto uprkos velikom broju primedbi i višednevnim protestima gradjana Loznice i Srbije.

„Omogućili ste promenu namene zemljišta iz poljoprivrednog u gradjevinsko kojim ste otvorili vrata Rio Tintu da otkupljuje zemlju za realizaciju rudnika. Izdali ste Lokacijske uslove za faznu izgradnju procesnog postrojenja za preradu minerala jadarit ‘Jadar’ u podzoni 2A, na k.p. u KO Gornje Nedeljice i KO Slatina“, stoji u pismu upućenom Vučiću.

Pozvali su Vučića da ne potpiše i da vrati Skupštini Srbije doneti zakon o eksproprijaciji, kao i da utiče da se izmeni doneti zakon o referendumu kako ta dva zakona ne bi bila „sledeći korak preko koga biste nam nametali Rio Tinto“.

„Ukoliko to ne učinite, meštani i svi gradjani Srbije čija je dedovina, životna sredina i zdravlje ugroženo Vašim političkim delovanjem ponovo će izaći na proteste i blokirati Srbiju“, naveli su Obradović i Kuzović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar