Obradović pozvao na formiranje prelazne Vlade koja će doneti hitne mere za prevenciju nasilja

Poslanik Dveri Boško Obradović pozvao je danas na fomiranje prelazne tehničke Vlade koja će doneti hitne mere u oblasti medija i prosvete u cilju prevencije nasilja u društvu.

Na skupštinskoj sednici na čijem je dnevnom redu izveštaj o bezbednosnoj situaciji u zemlji posle dva masovna ubistva početkom maja u kojima je stradalo 18 a ranjeno 20 osoba, lider Dveri je ocenio da premijerka Ana Brnabić i ministri u njenom kabinetu moraju podneti ostavke jer su kako je rekao, i subjektivno i objektivno odgovorni za dešavanja u državi.

„Mi predlažemo mirno i demokratsko rešenje za izlazak iz krize. Prvi predlog je ostavka kompletne Vlade, drugi predlog je organizovanje okruglog stola vlasti i opozicije o vanrednim izborima na svim nivoima u narednih godinu dana a treći je formiranje prelazne tehničke Vlade koja će voditi državu do narednih izbora“, kazao je Obradović.

Ocenio je da je posle dva masovna ubistva Srbija „u vanrednom stanju“ iako kako je rekao, ono nije zvanično proglašeno.

„Nije vreme za prepucavanja vlasti i opozicije a posebno nije vreme za aplaudiranje u Skupštini. Ima li prostora za bilo šta osim tuge i bola u ovih 40 dana kako nalaže naša tradicija? Ovo je vreme za nacionalni mir i slogu a ne za mržnju, podele i nove sukobe ali i vreme za odgovornost i ogromne promene u našem društvu jer ako nismo svesni koliko nešto ogromno moramo da menjamo, ovave tragedije će nam se nažalost, ponavljati“, kazao je Obradović.

Pozvao je ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da podnese ostavku, kao što je to kako je rekao, učinio ministar unutrašnjih poslova u Norveškoj posle masovnog ubistva 2011. godine u toj zemlji.

„Gde je bio školski policajac u vreme masakra u školi ‘Vladislav Ribnikar’? Gde je bio direktor, gde su snimci sa nadzornih kamera“, upitao je Obradović ministra unutrašnjih poslova.

Lider Dveri zatražio je i ostavku poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i pozvao na odgovornost „sve u izvršnoj vlasti“ što je u prethodnih 10 godina, po njegovim rečima, u Srbiji ubijeno 300 žena.

Odgovorio mu je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji je rekao da MUP ništa ne krije u vezi dva masovna ubista.

„Školski policajac je tog jutra po proceduri bio na vratima škole pa je posle išao u obilazak. Video nadzor je radio, policiju je pozvala pomoćnica direktora škole a zvao je i ubica monstrum. Policija je stigla posle nepunih 10 minuta ali ne mogu da iznosim detalje koji su bitni za istragu“, kazao je Gašić.

Dodao je da je prošle godine policija uništila 147.000 komada naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava a da je od novembra 2022. godine broj krivičnih dela u Srbiji smanjen za 30 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar