Odbornici usvojili Generalni urbanistički plan Beograda

Skupština grada Beograda usvojila je danas Generalni urbanistički plan (GUP) koji obuhvata  77.000 hektara i predvidja nove industrijske zone.
Prema GUP-u, odredjeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekt.

Medju njima su Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica – Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu.

Planom su predvidjene nove privredne zone – uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok – Vinča sa novim mostom preko Dunava. 

Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugradjene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija „Vinča“.

Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su uradjeni Planovi generalne regulacije, koji se izradjuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 uradjena posebno.

Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin.

Plan za celinu 20 obuhvata gradjevinsko područje delova opštine Palilula na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku.

Usvojeni su i planovi generalne regulacije naselja Ripanj, gradjevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave – grad Beograd, plan detaljne regulacije za izgradnju fekalnog koletkora KCS „Mostar-Hitna pomoć“, izmene programa uredjivanja i dodele gradjevinskog zemljišta za 2016. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar