Odbornici usvojili odluke izgradnji spomenika Juriju Gagarinu i Janošu Hunjadiju

Odbornici Skuštine grada Beograda usvojili su danas odluke o izmenama naziva više ulica u gradu, kao i o izgradnji spomenika Juriju Gagarinu i Janošu Hunjadiju.

Odbornici su glasali da se na teritoriji opštine Vračar deo Dubljanske ulice ,od Čuburske do Maksima Gorkog, preimenuje u Ulicu Nikolaja Hartviga, a da deo Dubljanske od Graničarske do Čuburske postane Ulica Svetozara Gligorića.

Usvojena je i odluka o izmeni imena Botićeve ulice u Ulicu Mihaila Mike Jankovića.

Odbornici su odlučili i da u opštini Stari grad deo ulice Mali Kalemegdan, od Tadeuša Košćuška do glavne kapije Zoološkog vrta, postane Ulica Vuka Bojovića, zatim da deo Palmotićeve od Džordža Vašingtona do Bulevara despota Stefana postane Ulica Milana Kašanina, kao i da park ispred spomenika caru Nikolaju postane park Aleksandrov.

Usvojena je i odluka o promeni imena ulica u opštini Čukarica, kojom je Osogovska ulica preimenovana u Ulicu Olivere Marković, dok Ulica Miloja Zakića prilaz prvi postaje Ulica Živana Saramandića.

Na sednici je usvojeno i odluka da u opštini Savski venac park izmedju Kneza Miloša, Nemanjine, Balkanske i Admirala Geprata postane park Gavrila Principa, a usvojena je i odluka kojom u opštini Novi Beograd ulica od Milutina Milankovića do raskrsnice Djordja Stanojevića i Agostina Neta i do Delta sitija postane Bulevar Crvene armije.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić rekao je da nije sporno da svi oni zaslužuju ulice u glavnom gradu, ali je pozvao nadležne da imena daju ulicama koje ih nemaju umesto što stalno menjaju postojeće nazive.

Alimpić je upitao da li to znači da naselja Borča i Ovča ne zaslužuju da dobiju ulice sa imenima poznatih ljudi.

Odlukom o podizanju spomenika Juriju Aleksejeviču Gagarinu utvrdjeno je da će on biti u ulici Jurija Gagarina kod broja 155, a spomenik Janošu Hunjadiju biće na Zemunskom keju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar