Odbornik DJB Zrenjanin: Oko sto tona otrovnog piralena u nekadašnjoj fabrici radijatora

Odbornik Dosta je bilo (DJB) u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Korovljev je rekao na današnjoj sednici lokalnog parlamenta da se oko sto tona otrovnog piralena nalazi u nekadašnjoj fabrici za proizvodnju radijatora u tom gradu.

Korovljev je podsetio da je „Radijator“ kupila kompanija „Matijević“ i ukazao „da je piralen otrovno i kancerogeno termo otporno ulje“.

Naveo je i „da je otrovan u dodiru sa kožom, kada se udiše“ i da se kako je upozorio, „taj opasni otpad mora tretirati specijalnim postupcima“.

Ukazao je da ne mogu biti nezainteresovani „za tih sto tona otrovnog ulja koji se nalaze na par kilometara od grada“.

„To je naša životna sredina, a treba da budemo zabrinuti jer znamo ko je sadašnji vlasnik Radijatora, to je onaj isti Matijević koji je preko svoje kafilerije zagadjivao vazduh Zrenjanina tolike godine sve dok ga inspekcija nije zabranila“, rekao je on.

Predložio je da se osnuje posebna komisija koja bi ispratila „tok otrovnog otpada“, i da se utvrdi o kojoj je količini reč a zatim i da se „proprati njegovo tretiranje i izmeštanje do deponije“.

Na sednici medjutim ta tačka većinom glasova nije usvojena.

Zrenjaninska fabrika „Radijator“ prodata je ove godine novosadskoj firmi Mat real Estate u vlasništvu Petra Matijevića po ceni od 414,8 miliona dinara.

Suvlasnik kompanije „Matijević“ Zoran Matijević rekao je novinarima da će se firma „Radijator“ koju je ta kompanija kupila u stečaju, baviti proizvodnjom traktorskih prikolica i kombajna za branje višanja umesto proizvodnjom radijatora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar