On je najbogatiji političar u Evropi, ima preko 8 milijardi dolara

Osamdesetpetogodišnji Silvio Berluskoni ponovo je najbogatiji političar ne samo u Italiji nego i u ostatku Evrope. Sa iznosom od 50 miliona evra koji je prijavio poreskoj upravi, on je i dalje na prvom mestu po imovini (novac, vile, automobili, akcije) kako u italijanskom parlamentu tako i u Briselu, piše RTS.

Prema poslednjoj poreskoj prijavi iz 2021. koja se odnosi na prethodnu godinu, Berluskoni je prijavio 50.661.390 evra, tj. više od tri miliona evra nego 2019. godine.

Istovremeno je premijer Dragi prijavio „samo“ 528.000 evra, što znači da je Berluskonijevo bogatstvo sto puta veće.

Šta sve poseduje Berluskoni?

Berluskoni ima vilu „Marija di Rogoredo“ u regionu Lombardija, blizu mesta Arkore u opštini Kazatenovo, gde je živeo sa Frančeskom Paskale (36), sa kojom je bio u vezi deset godina. Prema najnovijem dogovoru nakon raskida, ona tu nastavlja da živi besplatno. Pored toga, Berluskoni joj je isplatio 20 miliona evra kao i daje joj 100.000 evra mesečno, do kraja života.

Paskale je izjavila italijanskim medijima da mu je posvetila najbolje godine života, da ju je uvek tretirao kao kraljicu i da sada svakako ne bi mogla da se vrati prethodnom životu. U poreskoj prijavi Berluskoni je na mestu gde je potrebno upisati bračni status napisao da je „slobodan“ iako je u ovom momentu u vezi sa Martom Fašinom (32).

No, i pored tolikog iznosa isplaćenog bivšoj devojci, Berluskoni i dalje poseduje ogromno bogatstvo. Vlasnik je tri izuzetno luksuzne jahte: „San Mauricio“ (kupljena 1977), „Magnum“ 70 (kupljena devedesetih godina), i „Prinčipesa Vaj Vija“ (iz 1965). On je prijavio i „audi A6“, rezidenciju u Vija Rovani, vilu „Kampari“ na Lago Mađore, u Lezi.

Takođe poseduje vilu na ostrvu Antigva i jednu na Lampeduzi. Mediji prenose da određena imovina nedostaje u poreskoj prijavi poput Vile „San Martino“ u mestu Arkore, kuće na Sardiniji: Vila „Čertoza“ i Vila „Makerio“, kao i mnoge druge vile.

Što se akcija tiče on poseduje 5.174.000 akcija uloženih u „Dolčedrago spa“, 2.444.144 u Holding „Italijana 1 spa“ i 2.199.600 u Holding „Italijana 2 spa“, zatim 1.193.499 u Holding „Italijana 3 spa“, 1.095.140 u Holding „Italijana 8 spa“, 200 akcija u „Banci popolare di sviluppo“ i 896.000 u „Popolare di Sondrio“.

Čitavo Beluskonijevo bogatstvo, dakle ne samo ono prijavljeno za 2020. godinu, iznosi oko 8,3 milijarde dolara po listi koju je objavio Wealthy Gorrila, te se time plasira na deseto mesto najbogatijih političara na svetu dok je na prvom Putin sa 70 milijardi dolara.

Koliko „vredi“ premijer Dragi?

Nasuprot Berluskoniju, premijer Italije Mario Dragi prijavio je poreskoj upravi za 2020. godinu više od 500.000 evra, stan u Rimu i dve garaže, stan i garažu u Anciju i dve vile u mestu Stra u blizini Venecije, tri garaže, dve vile i nekoliko stanova u vlasništvu i suvlasništvu, kuću u Londonu, kuću u Čita dela Pjeve u blizini Peruđe, 10.000 akcija u kompaniji „Serena“, ali nije prijavio nijedan auto niti jahtu.

Dragi je prihvatio da bude premijer Italije, ali je potpisao izjavu u kojoj se navodi da „ne prima nikakvu naknadu za tu funkciju“.

Plata premijera inače iznosi 80.000 evra neto godišnje, što bi značilo oko 6.700 evra mesečno. Predsednik Italije zarađuje 239.000 evra bruto godišnje, dok članovi parlamenta primaju 216.000 evra bruto godišnje, piše RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Berluskonibogatstvoitalija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zemunac Petrovcic

    nasi su jeftiniji i manje imaju, jer je ova zemlja periferija sveta. berlusconi je svoj prvi kapital stekao uz pomoc mafije kojoj je prao novac (u njegovoj kuci je godinama radio kao „konjusar“ jedan sicilijanac koji je kasnije uhapsen i osudjen na 4 dozivotne robije), berlusconi je jednostavno jedan ordinarni, lukavi kriminalac sa mnogo talenta

  • Zglobni Skoč

    Ma bre čovek je sve to poštenim radom i znojem zaradio.A da protresemo malo ove naše političare i tajkune, šta bi tek tu isplivalo g*vana“ na površinu, leleeeee…