Opozicija nezadovoljna zbog dvomesečne pauze

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije izrazili su danas, prvog dana rada parlamenta posle letnje pauze, nezadovoljstvo zbog dvomesečene pauze u parlamentudok važni zakoni čekaju na usvajanje, kao i što sednica nije počela juče.      

Na tu primedbu im je iz vladajućeg bloka odgovoreno da su poslanici vladajućih stranaka u vreme letnje pauze radili u skupštinskim odborima i da se „nisu brčkali na Brionima“.

Poslanik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović protestvovao je i zbog toga što prva sednica nakon letnje pauze nije održana juče, poslednjeg četvrtka u mesecu, kako bi poslanici postavljali pitanja Vladi Srbije, dok je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević negodovao što parlament nije zasedao dva meseca.

Veselinović je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković upitao zašto nije zakazala sednicu za juče, na šta mu je ona odgovorila da, prema Poslovniku, sednice u periodu vanrednog zasedanja mogu biti zakazane samo na inicijativu Vlade Srbije ili najmanje 84 poslanika.

Veselinović je istakao da bi tražio posebnu sednicu parlamenta o izbegličkoj krizi, koja je počela da nanosi štetu građanima Srbije.

Na Pavićevićevo pitanje zašto Skupština nije radila dva meseca, budući da u proceduri „čuče“ mnogobrojni predlozi zakona, Gojkovićeva je odgovorila da zahtev poslanika ili Vlade Srbije određuje vreme kada će se parlament sastati za vreme vanrednog zasedanja.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Marjan Rističević je poručio opozicionim poslanicima da sednice parlamenta nisu jedina obaveza poslanika.

„Nismo se brčkali na Brionima, imali smo sednice odbora i predano smo radili“, rekao je Rističević.

Šef Poslaničke grupe vladajuće SNS Zoran Babić podržao je odluku Vlade Srbije i predsednice parlamenta da juče ne zakazuje sednicu, na dan velikog praznika gradjana muslimanske veroispovesti – Kurban bajrama.

Poslanici na prvoj sednici posle letnje pauze, 17. vanrednoj u ovoj godini, razmatraju izmene zakona o PDV, o republičkim administrativnim taksama, o hipoteci, kao i Predlogu  zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu izmedju Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar