Opozicija u Kragujevcu traži od odbornika da ne usvoje gradski budžet

Opozicioni „Pokret za naš grad“ pozvao je danas odbornike Skupštine grada Kragujevca da na sednici 20. decembra ne usvoje Predlog budžeta za 2018. godinu jer smatra da je loš i jer vlast ne želi da pročita amandmane i o njima raspravlja. 

Šef odborničke grupe „Pokreta za naš grad“ Miloš Andjelković je na konferenciji za novinare rekao da bi u slučaju da budžet ne bude usvojen, Gradsko veće moralo da donese odluku o privremenom finansiranju i da raspiše izbore u 2018. godini.

„Tako bi se sprečila agonija koja već duži period traje u Kragujevcu“, ocenio je Andjelković.

On je objasnio da nema velikih investicije, ali ima subvencija za preduzeća čiji je osnivač grad Kragujevac, iako je rečeno da ih neće biti. 

Planiranim budžetom za 2018. godinu predvidjeno je 700 miliona dinara za subvencije, što je više od 10 odsto ukupnih budžetskih sredstava.

Po rečima Andjelkovića, pored subvencija koje im grad daje, preduzeća i dalje uzimaju ogromne dugoročne kredite kojima se zadužuju.

On je naveo da, iako se govori o novom zapošljavanju, planirani prihodi od poreza na zarade biće manji za 300 miliona dinara u odnosu na rebalans budžeta u 2017. godini koji je usvojen prošle sedmice.

Andjelković je dodao da je alarmantno to što će oko 200 miliona dinara biti utrošeno na plaćanje kamata i dela glavnice kredita. 

„Pored finansijske, sada imamo i krizu sistema, jer je evidentno da sistem uopšte ne funkcioniše“, rekao je Andjelković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar