„Ovo je početak“: Objavljen stav Amerike povodom vojske Kosova

Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Kosova, oglasila se saopštenjem u kojem ponavlja podršku SAD „tranziciji kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane“, uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova.

„Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO-om, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade“, navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

„Očekujemo da će se nastaviti postojeći aranžmani sa Kforom koji se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB-om kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju, što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu“, navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo „učini istinske napore da normalizuje odnose sa susedom Srbijom“, navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu, što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

„Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju tog cilja“, ističe se u saopštenju američke ambasade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američka ambasadaPrištinavojska Kosova
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Je*bo državu koja ima mulsimansku manjinu na teritoriji. A tebi svaki sekund nik u ustima.

  • Anonimni

    „Austrija nam je objavila rat, to je njen kraj. Bog će nam dati pobedu“ – Nikola Pašić, 28. jula 1914. godine. Austro-Ugarska je imala 55.000.000 stanovnika, Srbija 3.500.000. Do kraja 1914. god. Austije više nije bilo. Pobedjuje onaj ko želi da pobedi. Oni koji se boje sile, neka se sklone. Oni drugi će videti pobedu. „Kosmet večno zemlja naša!“

    • Anonimni

      Tako je brate KOSMET JE SRPSKA NEOTUDJIVA TERITORIJA BILO I BICE a amerofasisticki diktatorski rezim JE PRIVREMENI OKYPATOR kojima siftari slyze KAO OTIRAC IKATALIZATOR I MASKA pred svetom Ovo NIJE tzv siftarska armada VEC njihova REGULARNA VOJSKA koja ce POKUSATI da protera srbe sa severa K i M

  • Nenad

    Sve je ovo unaprijed izrežirano. Nemojte misliti da SNS i Vučić to nisu znali.

    • Dlugomir

      Jesu, ali šta su mogli?

    • Svila

      Naravno da su znali, sve nase pametne glave misle da ako popustaju i dvore se neprijatelju nesto ce postici.u novom svetu osim velikih samo ce hrabri da opstanu

  • Corsokak

    Ovo je jos jedan „uspeh“ srpske vladajuce garniture. Pametni lideri formiraju drzave i vojske, a nase budale se slikaju sa ruskim migovima…