Palmer o BiH: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka. Dodik: Palmerovo svedočenje neistinito

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da se u BiH „uprkos pokušajima reformi stvari i dalje odvijaju sporo“ i da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik „blokira sve što bi dovelo do napretka“.

Kako su preneli sarajevski mediji, u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i Pododborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Palmer je istakao da BiH ne sme biti ostavljena po strani.

„Kada je reč o BiH, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)“, kazao je specijalni izaslanik američkog državnog sekretara.

On je ocenio da je „liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, te da se radi malo kako bi pomoglo običnim gradjanima“.

„I dalje smo optimistični da BiH može uspeti i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“ istakao je Palmer. On je rekao da se, uprkos pokušajima reformi, stvari u BiH i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna za poboljšanje stanja u zemlji.

„Pokušavamo da izvršimo pritisak da se formira Savet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je (srpski član Predsedništva BiH) Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka“, naveo je Palmer.
Palmer je rekao da ANP ne znači članstvo u NATO, već proces reformi.
„Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini“, ocenio je Palmer.
On je istakao da će fokusirati svoje napore na usmeravanje regiona ka Zapadu, radeći s vladama na unapredjivanju reformi i ojačati ih „protiv spoljnih malignih uticaja“, kao i pomoći im u rešavanju pitanja „koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i evroatlantskih težnji“.
Dodik: Palmerovo svedočenje o situaciji u BiH nije bilo istinito
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je ocenio da nije bilo istinito svedočenje Metjua Palmera pred Senatom Kongresa SAD o BiH.

Dodik je rekao da Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, „nastavlja praksu svojih prethodnika iz Stejt departmenta, izveštavajući Senat o dogadjajima u BiH po već uhodanoj matrici, bez identifikovanja stvarnih problema i odgovornih za te probleme“.

„Metju Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu koju svedoci pred američkim pravosudjem izgovaraju, a ona kaže: ‘Govoriću istinu, samo istinu i ništa osim istine’, a potom izgovoriti sve što je izgovorio“, kazao je Dodik za Novinsku agenciju RS (Srna) povodom Palmerovog stava da je „Milorad Dodik glavna prepreka koja blokira sve što bi dovelo do napretka“.

Dodik je ocenio da Palmerovo svedočenje pred Senatom nije istinito, jer da jeste, kako je naveo, on bi morao da kaže senatorima zašto SAD ili bilo ko drugi moraju da vrše pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti uobičajena procedura u svakoj državi posle demokratskih izbora.

„Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne verujem da bi mu iko u Senatu poverovao da jedan čovek, jedan narod, jedna republika može da bude prepreka bilo čemu, a najmanje napretku“, kazao je on.

Po Dodikovim rečima, napredak Republike Srpske i BiH je primarno u interesu RS, a ne u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile.

Ako Metju Palmer ne želi da čuje šta govore legalno izabrani predstavnici naroda u BiH, dodao je on, „šteta je što on ne sluša svog predsednika (Donalda Trampa) koji je ne tako davno rekao da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje gradjane, poštuju svoe susede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom“.

„Ja ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsednik Donald Tramp“, ocenio je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Teško narodu gdje se ovaj vrhunski svjetski ološ pojavi da napravi red.Pogledajte samo bliski istok.Do Njihovog dolaska nijesu znali šta su imali.Danas nemaju ni kuće ni države,već se mole drugom ološu po rangu da im da hranu, posao i smještaj daleko od njihovih bivših domova i država.Buduće generacije(ako ih uopšte bude) imat će o čemu pisati šta je čovječanstvo srbi dozvolilo da se pred njegovim očoma dešava.