Panel: Napredak zemalja regiona najviše zavisi od njih samih

Evropska unija treba da promeni pristup Zapadnom Balkanu, da bude aktivnija i odlučnija, ali napredak zemalja regiona prvenstveno zavisi od njih samih, ocenili su u Beogradu učesnici panela „Vreme za novo partnerstvo Evrope i Balkana“.

Bivši potpredsednik EP Hanes Svoboda rekao je da EU treba jasno da kaže zemljama Zapadnog Balkana da treba jasno da pokažu da žele članstvo u Uniji a da s druge strane treba jasno da im kaže da će biti primljene.

„Moramo naći način da delujemo. Ako nastavimo ovako čeka nas katastrofa“, rekao je Svoboda na panelu medjunarodnog skupa o novim pravcima partnerstva Evrope i Balkana, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan.

On je kazao da se zbog nedovoljne odlučnosti EU i delovanja Rusije, Turske i Kine na Balkanu postavljaju pitanja o mogućim alternativama EU.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je da je gradjanima regiona potrebna nada da je moguća promena kako bi se sprečio odlazak većeg broja ljudi.

On je rekao da je „sve do nas“ i da su potrebne korenite promene prosvetnog i pravosudnog sistema i drugih pitanja iz oblasti vladavine prava da bi se taj cilj postigao.

Svilanović je dodao da EU mora da odluči šta želi s Zapadnim Balkanom i da je jedino ispravno rešenje stav da je Zapadni Balkan deo EU.

On je ocenio da je potrebna odlučnija i angažovanija EU da bi gradjani ostali u regionu.

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je potrebna nova energija, novi ciljevi i novi entuzijazam u EU za koju je rekla da predstavlja „nedovršen posao“.

Pusić je navela da je na obe strane opao entuzijazam za proširenje Unije poslednjih godina i da EU neće ponuditi odgovor na probleme već da je odgovor u saradnji medju zemljama regiona.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da u zemljama regiona postoji veliki broj ljudi koji ne prihvata populizam i nacionalizam i da pažnju treba obratiti na mlade ljude i ponuditi im platformu da ne bi odlazili iz svojih zemalja.

Predstavnik Inicijative za evropsku stabilnost Kristof Bender rekao je da EU treba da postavi „crvene linije“ po pitanju demokratskih standarda pošto situacija u Madjarskoj i Poljskoj zabrinjava.

On je naveo da ako se to ne učini da će i oni koji se zalažu za proširenje EU na kraju biti protiv njega jer „nikom nije potrebna nova Madjarska ili Poljska u Uniji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar