Papuga (LSV): Nasilnički model ponašanja vlasti proizvodi i vršnjačko nasilje

Članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije Olena Papuga optužila je danas vlast za nasilničko ponašanje i ocenila da takav model ponašanja podstiče nasilje u društvu, o čemu svedoči i nedavni slučaj prebijanja učenice u osnovnoj školi u Arandjelovcu.
 
Kako je navela, da se ne bi bavili samo posledicama već učinjenog vršnjačkog nasilja treba postaviti adekvatan model ponašanja i promovisati ga kao društveno prihvatljiv.

„U takav model se ne uklapaju primeri iz svežije istorije: kada radnici obezbedjenja na stranačkim skupovima vladajuće partije dave i šikaniraju novinare, kada ministar Gašić uvredi novinarku a umesto sankcija dobije unapredjenje na bolju državnu poziciju, kada u svakoj prilici predstavnici vladajuće partije vrše javno verbalno nasilje nad sagovornicima koji nisu njihovog partijskog opredeljenja sprečavajući ih da iznesu svoje mišljenje, kada se na većini medija promovišu nasilje i druge vrste brutalnog ponašanja“, navela je Papuga u saopštenju.

Prema njenim rečima, novi brutalni primer vršnjačkog nasilja u Arandjelovcu, posledica je izostajanja sankcija za nasilništvo u mnogobrojnim primerima i postavljanje naopakog modela ponašanja, koji je dominantan kod predstavnika vlasti i ima direktan i značajan uticaj na porast nasilja u društvu.

„Izostajanje sankcija za nasilništvo je takodje poruka deci da je nasilje društveno prihvatljivo, tako da je izostanak lustracije još jedan teg na vagi koji će prevagnuti u korist nasilja. Nema potrebe da podsećamo da ratni huškači iz devedesetih i dalje nisu prošli lustraciju, da se oslobadjaćajuće presude redjaju desničarskim fašističkim pokretima i njihovim pripadnicima koji najdirektnije propagiraju nasilje i fašizam“, navela je Olena Papuga, koja je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, dok god se neprihvatljiv dominantni model ponašanja predstavnika vlasti ne promeni, to što je u novom sazivu počeo sa radom Savet za prava deteta Vlade Srbije, koji se obavezao da će doneti Nacrt strategije o prevenciji i zaštiti dece od nasilja, neće imati pravog efekta.

„Da se ne bismo bavili samo posledicama već učinjenog vršnjačkog nasilja treba postaviti adekvatan model ponašanja i promovisati ga kao društveno prihvatljiv“, kazala je Olena Papuga.

Ona je podsetila da se danas obeležava Svetski dan borbe protiv antisemitizma i fašizma.

„Na taj dan se prvenstveno obraćamo predstavnicima vlasti, a zatim i ostalim faktorima društvenog života sa porukom da nasilje radja nasilje i da se uzdržavanjem od nasilja i fašizacije u društvu krene i u borbu protiv vršnjačkog nasilja“, kazala je Olena Papuga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar