Pašalić i zvanično predložen za Zaštitnika građana, članovi VSS i VST za sad bez …

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević predložila je narodnim poslanicima da za Zaštitnika građana ponovo bude izabran Zoran Pašalić jer je dobio podršku najvećeg broja poslaničkih grupa.

Poslanica SNS-a nije obrazlagala razloge za izbor Pašalića, već je podsetila na proceduru izbora, od raspisivanja konkursa, preko prijave petoro kandidata do sednice odbora na kojoj je obavljen razgovor sa njima.

Žarić Kovačević je istakla da je javnost bila upoznata sa postupkom i da je na sajtu Skupštine objavljena lista kandidata kao i snimak sednice odbora na kojoj je Pašalića podržala vladajuća koalicija.

Predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić obrazlagao je predlog za članove Državne revizorske institucije (DRI) i tom prilikom rekao da DRI kontroliše sve nivoe vlasi i da je ostvarila najveći napredak u radu.

„O svakoj reviziji DRI podnosi izveštaj nadležnom Odboru i tako Skupština obavlja svoju kontrolnu ulogu. Niko se to nije setio do 2012. godine, nisu hteli da se vodi računa kako se troši narodni novac“, rekao je Arsić na sednici Skupštine.

On je predložio da na pet godina godina za predsednika saveta DRI bude izabran Duško Pejović, za potpredsednika Marija Obrenović, a za članove Saveta DRI Nevenka Bojanić, Marijana Simović i Ljiljana Dimitrijević.

Arsić je obrazlažući i predlog za četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki izneo još niz kritika i optužbi na račun bivše vlasti, navodeći da su javne nabavke bile „burazerske i nameštene“, a da je sada plan javnih nabavki dostupan svima i da svako može da prati kompletan postupak sprovođenja javne nabavke.

Arsić je predložio da na mandat od pet godina budu izabrani Ana Antić, Vesna Gojković Milin, Vesna Stanković i Slaviša Milošević.

Pre obrazlaganja predloga, nekoliko poslanika opozicije tražilo je povredu poslovnika, tražeći da predsednik Skupštine obrazloži zašto kasni 50 dana u sazivanju sednice, zašto je sednicu zakazao po hitnom postupku te kada će se raspravljati o Kosovu.

Vladimir Orlić je uputio poslanike da pročitaju Poslovnik o radu.

Na današnjoj sednicio poslanici biraju i po četiri člana Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva koji se prvi put nakon promene Ustava biraju iz reda istaknutih pravnika.

U skupštini je počela rasprava, a da predlozi za ove pravosudne funkcije nisu zvanično obrazloženi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar