Petrič: Otkazivanjem sastanka u Beloj kući američka diplomatija zapala u ćorsokak

Nekadašnji visoki medjunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ocenio je da je otkazivanjem sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu američka diplomatija zapala u ćorsokak i da je Brisel dobio neočekivanu priliku da povrati vodeću ulogu u procesu pregovora Beograda i Prištine.

Sastanak u Beloj kući, u organizaciji specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela, otkazan je posle objavljivanja optužnice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

„Upozorio bih Brisel da ne nastavi čitav postupak bez Amerikanaca. Možda je sada teško popraviti odnose sa Grenelom i (američkim predsednikom Donaldom) Trampom, ali dugoročno gledano, naročito posle novembarskih izbora u SAD, Evropljani treba da vrate Amerikance za pregovarački sto“, rekao je Petrič za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Petrič je kazao da je iznenadjen zbog trenutka u kojem je objavljena optužnica i dodao da je „od samog početka imao negativan stav prema američkoj inicijativi, jer neće biti uspešna bez angažmana Evropljana“.

„Takodje, način na koji je Bela kuća nastupila, što sam u Njujork tajmsu nazvao ‘Rambo diplomatijom’, ne može dovesti do napretka. U trenutku kada nema oružanog sukoba u regionu, potrebno je vreme za razgovore kako bi obe strane prihvatile kompromisno rešenje“, naveo je austrijski diplomata.

On je ocenio da će pregovaračka pozicija Kosova sada biti oslabljena, a da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatno osnažen posle prošlonedeljnih izbora, istovremeno imati i veću odgovornost.

„Osnažena je pozicija predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao potencijalnog partnera u tom novom pristupu. Istovremeno, još nema takvog pandana u Prištini za pregovore, zato što je vlada (Avdulaha) Hotija veoma slaba. Njen sponzor je Tači i zato će njena pozicija biti još slabija. Pretpostavljam da će pre ranije nego kasnije na Kosovu biti održani novi izbori“, dodao je Petrič.

On je naveo i da je „veoma sumnjičav“ da američki pristup rešavanju kosovskog pitanja s fokusom na ekonomiju može da bude uspešan.

„Ukoliko nema političkog rešenja, kako će doći direktne strane investicije u region? Nerešen politički spor Srbije i Kosova je svakako jedan od razloga za njihovu ekonomsku nerazvijenost. Preko potrebna normalizacija odnosa može se postići samo u pregovorima o političkim pitanjima“, rekao je Petrič.

Dodao je da se „istovremeno naravno može razgovarati i o poboljšanju ekonomskih uslova“, ali da „to ne može da bude održivo ukoliko na kraju nema političkog rešenja“.

Povodom moguće razmene teritorija Srbije i Kosova, Petrič je rekao da su teritorijalna pitanja uvek bila važna u sukobima u bivšoj Jugoslaviji i ocenio da „demarkacija granica nije veliki problem ako se to valjano uradi“.

„Zbog toga ne treba tu opciju u startu isključiti. To je bio pristup EU u vreme dok je (šefica evropske diplomatije) Federika Mogerini posredovala u dijalogu. Nema smisla da sada komentarišem tu mogućnost kada je Kosovo ostalo bez političara koji je to podržavao (Tačija), ali smatram da ne treba preterano emocionalno reagovati na pitanje demarkacije granice“, naveo je Petrič.

Povodom dešavanja u Crnoj Gori, Petrič ocenjuje da je u bližoj budućnosti moguć kraj jedne epohe, vladavine predsednika Mila Djukanovića.

„Djukanovićeva epoha u Crnoj Gori možda se bliži kraju, što se još ne nazire, jer nema nagoveštaja promene režima, ali mislim da će se desiti u narednih nekoliko godina. Takve situacije su uvek turbulentne zbog čega NATO i EU treba da je pomno prate“, naveo je Petrič za RSE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar