Pobedom u Nevadi Tramp juriša na Super utorak

Milijarder Donald Tramp ostvario je sinoć ubedljivu pobedu na izborima u Nevadi za republikansku predsedničku nominaciju, koja mu daje novu snagu pred ključne izbore sledeće nedelja kada se glasa u više od 10 država.

Trampova pobeda u Nevadi, treća uzastopna, posle Južne Karoline i Nju Hempšira, dosad je najubedljvija. Milijarder je osvojio 46 odsto glasova, dok je drugoplasirani senator s Floride Marko Rubio dobio 24, a teksaški senator Ted Kruz nešto preko 21 odsto glasova.

„Volimo Nevadu, volimo Nevadu. Bićete ponosni na vašeg predsednika i još ponosniji na svoju zemlju“, rekao je Tramp u pobedničkom obraćanju.

Ubedljiva pobeda Trampa odrazila je nezadovoljstvo birača federalnom vladom, ali i rukovodstvom u Republikanskoj partiji. Ankete na biralištima pokazale su da je 57 odsto izašlih „ljuto“ na federalnu vladu, dok je preko trećine reklo da za predsednika više želi nekog ko ne pripada političkom establišmentu nego iskusnog političara, preneo je portal Politiko.

„Sada pobedjujemo, pobedjujemo, pobedjujemo. I uskoro će naša zemalja početi da pobedjuje, pobedjuje, pobedjuje“, rekao je Tramp.

Dok Rubio nije ni sačekao rezultate u Nevadi već krenuo dalje u kampanju, Kruz je u obraćanju biračioma rekao da je on jedina alternativa Trampu, pošto je jedini pored milijardera uspeo da ostvari pobedu u nekoj državi – u prvom glasanju u Ajovi početkom meseca.

Tramp posle četiri glasanja ima solidnu prednost u osvojenim delegatima, koji će glasati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji na leto, čime će biti potvrdjena nominacija konzervativaca. Tramp je osvojio 79, Kruz 16, Rubio 15, guverner Ohjaja Džon Kejsik pet, a Afro-Amerikanac, penzionisani neurohirurg Ben Karson tri delegata.

Mada Tramp ima veliku prednost u delegatima, on je daleko od pobede pošto je za nominaciju potrebna podrška 1.237 od ukupno 2.370 delegata. Sledeće nedelje dolazi na red „Super utorak“, kada se u jednom danu glasa u najviše država. U 13 saveznih država na raspolaganju je ukupno 689 republikanskih delegata.

Od preostalih kandidat Marko Rubio i Džon Kejsik su najbliži rukovodstvu republikanaca, ali se procenjuje da jedino senator s Floride može biti ozbiljan rival Trampu. Kruz iako je pobedio u Ohaju, nije preterano omiljen medju visokorangiranim republikancima, pa ne može očekivati ni veću podršku establišmenta.

Izmedju ostalih država, na Super utorak će se glasati i u Teksasu gde je skoro izvesna pobeda Kruza, kao i nekim državama na jugu gde bi Rubio mogao da pobedi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar