Poništenje presude Stepincu je rehabilitacija NHD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je danas da je „odluka o poništenju presude ratnom zločincu Alojziju Stepincu u stvari rehabilitacija fašističke ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH)‎“.

Dačić je u saopštenju ocenio da rehabilitacija Stepinca nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, već svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija.

„Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je ‘NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)'“, kao i da je ‘NDH najznamenitiji dogadjaj u životu hrvatskog naroda’, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju“, saopštio je Dačić.

Podsetivši da je EU stvorena na pobedi nad fašizmom Dačić je dodao da „ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao“.

Zagrebački Županijski danas je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osudjen je 1946. zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uredjenja FNRJ.

Osudjen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i gradjanskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar