Poništićemo sporazum o uspostavljanju ZSO

Kandidat za kosovskog premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da će, ako taj pokret dođe na vlast, preispitati potrebu za daljim dijalogom sa Beogradom, a prioritet će mu biti poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), prenose prištinski mediji.

Kurti je, na konferenciji za novinare, rekao da Samoopredeljenje ne vidi razlog za nastavak dijaloga sa Beogradom, istakavši da je Prištini potreban samo dijalog sa kosovskim Srbima, bez povlastica i bez diskriminacije, prenosi „Bota sot“.

Prema Kurtijevim rečima, dijalog sa Beogradom je „već prekinut“.

On je obećao i da će sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila 2013. uputiti Venecijanskoj komisiji na procenu njegove zakonitosti i usklađenosti sa međunarodnim normama.

Kurti je među prioritete ubrojao i izradu i usvajanje zakona o referendumu, istakavši da takav zakon ne postoji ni devet godina nakon usvajanja ustava, zbog čega su, kaže, mnoga ključna pitanja za Kosovo i građane u prošlosti rešavana mimo volje građana.

Takođe je najavio da će Samooporedeljenje biti posvećeno usvajanju i primeni zakona protiv mafije, s namerom da osnuje specijalnu antimafijašku jedinicu u tužilaštvu koja će direktno odgovarati Skupštini Kosova, kao i da oformi specijalno veće u kosovskim sudovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

KurtiSamoopredeljenjeZSO
Komentari (0)
Dodaj komentar