Popov: Kriza u Makedoniji posledica blokade puta ka EU

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da je kriza u Makedoniji posledica toga što je ta zemlja „blokirana“ na putu integracija u Evropsku uniju i da je moguće da se kriza prelije i na region.

„Ispoljava se posledica onoga što je davno trebalo uraditi – otvaranje puta Makedoniji ka Evropskoj uniji. Ona je prva od zemalja u regionu postala kandidat, ali je blokirana od Grčke zbog imena. EU je mogla da izvrši pritisak na Grčku. Tada ne bi došlo do ovoga, jer bi Makedonija bila stabilnija na evropskom putu. U tom slučaju bi unutrašnja situacija bila daleko povoljnija“, rekao je Popov agenciji Beta.

On je kazao da je „zaglavljenost“ Makedonije u evrointegracijama dovela do oživljavanja „nacionalnog romantizma“ što je, po njegovoj oceni, dovelo do unutrašnjih sukoba nacionalne i gradjanske struje.

„To je u toj meri kulminiralo da je dovoljan bio i taj makedonsko-makedonski spor, a kamo li što se u medjuvremenu pojavio albanski faktor… Sada postoji opasnost da u Makedoniji dodje i do podela po etničkoj liniji“, rekao je Popov.

On je dodao da je nijedna politička opcija u Makedoniji ne garantuje stabilnost.

Popov je rekao da nestabilnost preti da se prelije na region i da mnogo toga u ovoj situaciji podseća na 1990-e godine. On je dodao da se u nesredjenoj situaciji u EU javljaju ideje o potrebi nacionalnog ujedinjenja i da čak odredjeni teoretičari govore o potrebi nacionalno čistih država, što političari u regionu zloupotrebljavaju.

„Milorad Dodik s najavama izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Hrvatska sa zahtevom trećeg entiteta, Edi Rama ako nema Evrope, onda će biti ujedinjenja sa Kosovom – to vodi otvaranju kompletnog albanskog pitanja i onda tome nema kraja i može dovesti do opšteg plana u regionu. Imamo u Srbiji i Hrvatskoj pokušaje istorijskog revizionizma“, rekao je Popov.

On je dodao da nijedna zemlja u regionu nije potpuno stabilna, s jakom demokratijom.

„Kod nas imate proteste, u Hrvatskoj pitanje hoće li se vlada održati ili pasti. U Crnoj Gori unutrašnja sporenja. Imamo ceo region i svaku zemlju pojedinačno nestabilnu, jer se medjusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnjo-političke svrhe. I to onda samo diže krizu na viši nivo“, rekao je Popov.

On je ocenio da, osim upozorenja, evropski predstavnici nisu ponudili rešenja za problem i da se Evropa Balkanom bavi tek kada on udje u problem.

„Medjunarodni faktor treba da se pojavi ovde kao neko ko bi ponudio rešenja“, rekao je Popov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar