Poseta predsednika Kine će dodatno učvrstiti odnose

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pomoćnik ministra spoljnih poslova Kine Liu Haising izrazili su danas medjusobnu podršku teritorijalnom integritetu dve zemlje i saglasili se da će predstojeća poseta predsednika Kine Si Djinpinga Srbiji dodatno učvrstiti bilateralne odnose.

Nikolić je s kineskim zvaničnikom razgovarao i o unapredjenju ekonomskih odnosa dve zemlje i istakao da je Srbija odlično mesto za investicije iz Kine, saopšteno je iz Predsedništva.

„Predsednik Srbije je naglasio da je veoma važno da predsednik Kine tokom posete obidje i Železaru Smederevo, konstatujući da se njegova želja, ulaganje u proizvodnju, ispunila ulaganjem kineske strane u srpsku železaru“, navodi se u saopštenju.

Nikolić je istakao i da će projekat izgradnje plovnog puta izmedju Dunava i Egejskog mora doneti brojne prednosti, „od skraćenja plovnog puta za više dve hiljade kilometara, izgradnje hidrocentrala, navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, do rešavanja ogromnog problema s poplavama, s kojima se Srbija suočava sve više i sve češće“.

Liu je ocenio da je odlična politička saradnja doprinela unapredjenju ekonomskih odnosa i da će predstojeće potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu brzo povećati obim zajedničkog poslovanja kineskih i srpskih kompanija i uvećati broj kineskih investicija.

„Mi visoko cenimo činjenicu da je Srbija očuvala stabilnost i pozitivno ocenjujemo poboljšanje životnog standarda i napredak Vaše zemlje“, ocenio je Liu.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da je predstojeća poseta kineskog predsednika „istorijska i da će odnose dve zemlje dodatno učvrstiti i produbiti“.

Predsednik Srbije je rekao da dolazak predsednika Sija u Beograd predstavlja veoma važnu poruku koja svedoči o tome koliko Kina ceni prijateljstvo sa Srbijom.

Konstatujući da su odnosi dve zemlje na uzlaznoj liniji, Nikolić je rekao da „Kina možda ima veći obim razmene i investicija sa drugim zemljama, ali teško da će naći zemlju u kojoj uživa veće poštovanje“, saopšteno je iz Predsedništva.

„Saglasnost u važnim političkim pitanjima, kao što je uzajamna podrška teritorijalnom suverenitetu i integritetu, neprekidno traje dugi niz godina i predstavlja snažan temelj za unapredjenje odnosa i u drugim segmentima“, rekao je Nikolić i zahvalio na principijelnom stavu Kine o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Liu je ocenio da je od dolaska Nikolića na čelo države saradnja dve zemlje dostigla novi nivo i da njegova poseta Kini i učešće predstavnika srpske vojske na obeležavanju pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Pekingu predstavlja „snažan signal iskrenog prijateljstva“.

„Mi visoko cenimo podršku Srbije politici jedne Kine i razumevanju oko pitanja Južnog kineskog mora. Istovremeno, Kina ima čvrst stav na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i posvećenost dijalogu, kao jedinom načinu rešavanja problema Kosova i Metohije“, naglasio je Liu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar