„Postoji realna opasnost od terorističkih napada na Srbe na Kosovu“

Postoji realna opasnost od terorističkih napada manjih razmera, ocenjeno je na zajedničkoj sednici odbora Skupštine Srbije za KiM i odbranu i unutrašnje poslove

Nadležne službe za sada nemaju saznanja o konkretnim pretnjama radikalnih islamista i džihadista i planovima za izvođenje napada na Srbe na Kosovu, ali postoji realna opasnost od terorističkih napada manjih razmera od radikalizovanih pojedinaca, ocenjeno je danas na sednici.

Članovi odbora su posle razmatranja Informacija MUP-a, Ministarstva odbrane i Bezbednosno-informativne agencije o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ocenili da tu situaciju karakteriše „usložnjavanje bezbednosnih prilika, posebno zbog jednostranih poteza Prištine, kao što je usvajanje skupštinske rezolucije o ratnim zločinima Srbije na Kosovu“.

„Odbor za Kosovo i Odbor za odbranu i unutrašnje poslove smatraju da je rezolucija neprihvatljiva, da je zasnovana na brutalnim lažima, da zastrašuje srpski narod, raspiruje mržnju prema srpskom narodu i Srbiji, te je s toga odbori odbacuju“, stoji u saopštenju.

Navodi se i da je delovanje pripadnika vehabijskog pokreta, povratnika sa Bliskog istoka i ekstremista deportovanih iz Zapadne Evrope, „ozbiljan činilac ugrožavanja bezbednosti na Kosovu“.

„U dužem periodu jedan od značajnijih bezbednosnih izazova predstavlja prisustvo vehabijsko-selafijskih grupacija, koje deluju sa pozicija radikalnog islama.
Sa teritorije Kosova, imajući u vidu broj stanovnika, najviše je ekstremista koji su otišli da se bore u redovima terorističke grupacije Islamska država“, rečeno je na sednici odbora.

Članovi odbora su pozvali međunarodne predstavnike na Kosovu da posvete „maksimalnu pažnju svim oblicima ugrožavanja bezbednosti, posebno srpskog naroda koji je najugroženiji, i da na vreme preduzmu sve aktivnosti na sprečavanju realizacije eventualnih nasilnih planova od strane ekstremista, radikalnih islamista i džihadista“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kosovoteroristički napadi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    napad na tudje zemljiste i otimanje istog bez obzira kolika je vecina u pitanju takodje je teroristicki akt