Poverenik zahteva uvid u spise o padu helikoptera

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi izvršenje rešenja poverenika kojim je Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu naloženo da novinarki portala „Tango Six“ omogući uvid u spise iz predistražnog postupka u slučaju pada helikoptera Vojske Srbije u martu 2015. godine kada je poginulo sedam osoba.
Poverenik je u saopštenju upozorio da postupanje VJT predstavlja „višestruko grubo kršenje zakona i vredjanje prava javnosti“.

„Pravo je tužioca da odluči o tome da li će ili neće preduzimati gonjenje za neko krivično delo, ali je, budući da odluku donosi u okviru javne funkcije, njegova obaveza da razloge na kojima se takva odluka zasniva, učini dostupnim javnosti. Tužilaštvo bi moralo biti svesno da neizvršavanjem te obaveze, u konkretnom slučaju, osim što krši zakon i vrši kažnjive prekršaje i dodatno pothranjuje u javnosti prisutne sumnje u samostalnost, ispravnost i zakonitost njegovog delovanja“, navedeno je u saopštenju.

Novinarka portala „Tango Six“ nakon što joj nije omogućen uvid u spise predistražnog postupka u slučaju Helikopter zatražila je od poverenika da „pristupi postupku administrativnog izvršenja“.

Poverenik je najpre tužilaštvu predočio novčano kažnjavanje, a potom i izrekao dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara, ali VJT nije postupilo po nalogu iz rešenja, pa je poverenik preduzeo poslednju zakonom predvidjenu meru i obratio se Vladi.

„Nezavisno od činjenice da dosadašnja praksa Vlade ukazuje na to da ona neće izvršiti svoju zakonsku obavezu, poverenik će dosledno primenjivati mere koje zakon predvidja i čija je primena njegovo pravo i obaveza“, dodaje se u saopštenju poverenika.

Navodi se da javnost, ima pravo na informacije o radu svih organa vlasti, uključujući informacije o odlukama koje ti organi donose na osnovu diskrecionih ovlašćenja.

Posle 15 meseci trajanja pretkrivičnog postupka Više javno tužilaštvo saopštilo je da neće biti krivičnog postupka u predmetu Helikopter.

Za uvid u spise, odnosno belešku koju je potpisao viši javni tužilac zainteresovale su dve istraživačke ekipe novinara – Portal „Tango Six“ i „Insajder“.

VJT je odbilo njihove zahteve za pristup informacijama, pa su oni podneli žalbe Povereniku. Poverenik je našao da su žalbe osnovane i doneo rešenja kojima je naložio Tužilaštvu da tražiocima stavi na raspolaganje tražene informacije.

Kako se navodi, VJT, iako je bilo dužno da postupi po rešenjima poverenika to nije učinilo.

„Umesto toga, obavestilo ga je da je ‘stavilo predlog’ Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) da podnese tužbe radi poništaja rešenja Poverenika, te da je ‘postupanje po nalogu iz rešenja Poverenika bespredmetno'“, navedeno je u saopštenju.

Po oceni Poverenika, tvrdnja da je izvršenje rešenja „bespredmetno“, je bez ikakvog osnova u zakonu.

„Čak i da je Republičko javno tužilaštvo podnelo tužbu, to, po zakonu, samo po sebi ne bi povlačilo odlaganje izvršenja rešenja. Odlaganje je, do okončanja postupka po tužbi, posebnom odlukom mogao narediti jedino sud. RJT, u roku u kome je to uopšte moguće, nije podnelo tužbu za poništaj rešenja Poverenika, ali VJT čak ni nakon toga nije postupilo po nalogu, koji je po zakonu za njega obavezujući“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar