Predsedavajući OEBS pozvao na smirivanje tenzija i deeskalaciju na severu Kosova

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani pozvao je danas na smirivanje tenzija i deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Kao predsedavajući OEBS-a pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija. Ključno je sačuvati mir i stabilnost. OEBS je spreman da ponudi pomoć, a Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i poverenje među građanima i institucijama da pruži podršku“, rekao je Osmani u saopštenju.

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je danas džipovima do zgrada lokalnih samouprava u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na njihovim ulazima su okupljene desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština. U severnoj Mitrovici je bilo sukoba građana i policije.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je predsednik države Aleksanadar Vučić naredio vojsci podizanje borbene gotovosti na najviši nivo i hitan pokret ka administrativnoj liniji sa Kosovom.

Osmani je istakao da je u ovom trenutku od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, najavljujući da će „vrlo brzo ponovo inicirati posetu Mitrovici“.

Predsedavajući Osmani je prethodnno danas boravio u poseti Prištini gde se sreo sa kosovskim premijerom i predsednicom, Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani.

Na sastanku sa Vjosom Osmani, predsedavajući OEBS-a, kako je saopšteno, istakao da je „važno minimizirati tenzije na Kosovu kako bi se dao prostor za politički proces koji prevodi EU i da je Misija OEBS-a spremna da podrži primenu ovog sporazuma“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar