Premijeri da napuste dečje rovove

Šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Borko Stefanović ocenio je danas da se pokazalo da Srbija i Hrvatska nisu u stanju same da reše problem međusobne blokade granice i pozvao premijere Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića da to urade uz pomoć EU i Nemačke.

„Premijeri (Srbije i Hrvatske) treba da napuste dečje rovove koje su iskopali, i da, uz pomoć Brisela i Berlina, najzad omoguće građanima da žive normalno i da se privredna aktivnost odbija normalno“, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Kako je ocenio, ponašanje vlada dveju zemalja „liči na Srednji vek“, a premijer Vućič krizu sa Hrvatskom koristi da skrene pažnju s drugih gorućih pitanja.

„Srbija je u teškoj situaciji, ali to vlasti odgovara da skrene pažnju s nekih gorućih pitanja. Vučić i Milanović su se super našli, odlično sarađuju, a mi ćemo sve to skupo da platimo“, rekao je poslanik DS.

Stefanović je ocenio da je potez Hrvatske, koja je prva zatvorila granice sa Srbijom, štetan, ali i da je Vučić pogrešio što nije na vreme ništa uradio da se takva situacija izbegne, kroz adekvatnu diplomatsku aktivnost.

Poslanik i lider opozicione Nove stranke Zoran Živković kazao je da je problem koji su izazvale izbeglice sa Bliskog istoka, mogao biti izbegnut da su pre godinu dana, kada je počeo dolazak izbeglica, napravljena zajednička politika zemalja regiona za to pitanje.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je to trebalo uraditi kad se videlo da veliki deo stanovništva Sirije beži zbog rata prema Evropi i da je jedna od ruta preko Balkana.

„Nikome od izbeglica nije cilj da ostane u zemljama u ovom regionu. Zemlje u regionu trebalo je da na najefikasniji način obezbede tim ljudima da odu u željene zemlje i da taj proces ne bude tema za izborne kampanje u Hrvatskoj i Srbiji i za lečenje kompleksa iz mladosti svih tih ljudi“, rekao je Živković.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić rekao je novinarima u Skupštine da je blokada granice opterećujuća i za srpsku privredu i za građane, ali da nije prouzrokovana odlukama Beograda, već neodgovornim odlukama Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića.

„Žao mi je što se susedski odnosi narušeni zbog izborne kampanje u Hrvatskoj“, rekao je Babić i istakao da je reakcija Srbije bila iznuđena.

Šef Poslaničkog kluba vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević podržao je odluke predsednika Vlade Srbije u odgovoru na hrvatsko zatvaranje granica sa Srbijom.

On je istakao da SPS u potpunosti podržava poteze Vlade, ističući da je dužnost premijera da štiti interese građana Srbije.

Milićević je ocenio da je Hrvatska započela „trgovinski rat i ekonomsku agresiju“ na Srbiju, a da je Srbija najpre želela da na evropski način reši i problem, ali da nije našla sagovornika za takav način rešavanja spora.

„Srbija nijednim svojim potezom i gestom nije doprinela da se dođe do ove situacije“, rekao je on, uz ocenu da ponašanje Hrvatske nije u cilju dobrosusedskih odnosa i da predstavlja kršenje SSP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar