Pristupanje borbenoj grupi EU ubrzaće pregovarački proces

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je danas da pristupanje Srbije tehničkom sporazumu o formiranju borbene grupe Evropske unije predstavlja deo procesa priključivanja zemlje Uniji i da je to dobar potez koji može pomoći da se pregovarački proces ubrza. 

„Ovo je potez koji Srbiju približava članstvu u EU i treba ga tako tumačiti. Naše priključivanje ne znači da ćemo sada slati dve brigade da se bore negde u svetu ali je činjenica da ćemo sa EU harmonizovati svoje delovanje u oblasti odbrane i bezbednosti“, rekao je Dragišić agenciji Beta. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i prvi čovek grčke vojske Evangelos Apostolakis potpisali su u utorak u Briselu dokument o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije „Helbrok“.

Kako je saopšteno, Ministarstvo odbrane je tako iskazalo spremnost Srbije da u toj borbenoj grupi učestvuje sa jednim vodom Vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i do pet štabnih oficira u komandi snaga te borbene grupe.

Dragišić je naveo da Evropska unija već neko vreme razvija zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i vlastiti sistem odbrane, jer postoji jedan broj zemalja koje su članice Unije ali nisu u NATO.

„Većina zemalja EU se i dalje u svojoj bezbednosnoj politici oslanja na NATO, ali i EU razvija svoje snage jer ima veliki broj svojih mirovnih misija, u kojima učestvuju i pripadnici Vojske Srbije“, rekao je Dragišić.

On je ocenio da odluka o pristupanju tehničkom sporazumu „nije nikakav incident“, već da je treba tumačiti kao deo napora da jedna zemlja kandidat harmonizuje svoju bezbednosnu politiku sa EU. 

„Tu niko ne daje neke enormne snage. Srbija će učestvovati sa onim brojem snaga za koje je procenjeno da možemo da izdvojimo“, rekao je Dragišić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar