Protest: Spasimo Savski most, otpor zagadjenju kulture i vazduha

Protest „Jedan od pet miliona“, koji je večeras počeo 48 put. u centru Beogada, zamišljen je kao otpor „zagadjenju“ kulture i vazduha i trebalo bi da bude završen kod Savskog, tramvajskog, mosta čije je izmeštanje najavila gradska vlast.

„Gradjani će stići do Savskog mosta kako bi poslali poruku da neće dozvoliti da se naruši njegovo postojanje, izgled i istorijska vrednost“, istakao je organizator u pozivu na okupljanje.

Kako je još navedeno, godinama unazad vlast narušava istorijske i kulturne spomenike, plasira demoralizaciju društva kroz rijaliti programe i slepa je na vidno narušavanje izgleda grada zarad nečije lične dobit ili zarad novca.

Rekonstrukcija Trga Republike ponovo „nije završena u roku, zgrada Železničke stanice se ‘raspada’, a sada je u planovima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i Stari savski most“, pobrojao je organizator.

Gradske vlasti su najavile da će izgraditi novi most umesto starog koji će izmestiti na drugi deo rečne obale, za pešake i bicikliste, ili ga preneti u park Ušće, dok je Savez za Srbiju i deo stručne javnosti nudeći drugačije rešenje protestovao navodeći da je to štetno za saobraćaj i preskupo.

Organizator protesta je naveo i da je Beograd od prošle nedelje medju prvih pet najzagadjenijih gradova Evrope i sveta,  tako da su neki od učesnika okupljanja prethodne subote nosili hirurške maske ukazujući koliko je to opasno po zdravlje.

Protestna šetnja, nakon tradicionalnog okupljanja na platou ispred Filozofskog fakulteta, proći će, na putu ka mostu,  kraj zgrade Vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar