Protest 'Srbija protiv nasilja' u petak: Šetnja od Skupštine do Gazele i dvočasovna blokada mosta

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je danas da je za drugi protest „Srbija protiv nasilja“, najavljen za petak, 12. maj, planirana šetnja od Skupštine Srbije do mosta Gazela koji će biti blokiran na dva sata.

Iz tog pokreta su za portal Danas.rs rekli da će ispred Skupštine ponovo biti pročitani zahtevi protesta, dok će na Gazeli biti saopšteni dalji koraci i načini protestovanja.

Pokret je njavio da će i taj protest biti bez držanja govora i bez stranačkih obeležja, i uz „najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija“ – dva masovna ubistva u Srbiji u kojima je prošle nedelje ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde/Pokret slobodnih građana/Sindikat Sloga/Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest, kako navode, nije stranački.

Prvi protest „Srbija protiv nasilja“, koji je održan u ponedeljak, 8. maja okupio je, prema tvrdnjama organizatora bar 50.000 ljudi, a povod su bila ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kao i u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta su smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, gašenje štampanih medija i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, ukidanje emisija koje promovišu nasilje i zakazivanje sednice Skupštine Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je na prvom protestu bilo 9.000 ljudi i najavio da će održati svoj skup 26. maja u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar