Protesti „1 od 5 miliona“ i ovog petka u više gradova Srbije (video, foto)

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljaju se i večeras (petak) u više gradova i opština.

Protesti se večeras održavaju u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Vranju, Pančevu, Sokobanji, Valjevu..

Srđan Škoro na desetom protestu u Novom Sadu: Vučiću tvoje vreme je isteklo – pakuj se!

„Pre 30 godina NATO avioni su rušili u ovom gradu sve što su stigli, i dok su građani Srbije prebrojavali ranjene i mrtve, Vučić je prebrojavao kvadrate svoga stana. Danas uz pomoć tih istih koji su nas bombardovali, on pljačka ovu zemlju! Oranice prodaje Arapima i njegovim kriminalcima. Neće moci!“, rekao je novinar Srđan Škoro na početku svog obraćanja građanima, javlja dopisnica Danasa iz Novog Sada Tamara Kopestinskij.

Škoro je govorio i o autonomiji Vojvodine o kojoj je na jednom od prethodnih protesta pričao i Sergej Trifunović. Uz velike ovacije prisutnih, Srđan Škoro je rekao da je za njega autonomija Vojvodine ona bez Čanka, Maje Gojković i Rističevića, te da tako vodi ne samo autonomiju Vojvodine već i celu Srbiju.

„Mi moramo njih da se oslobodimo i da u tome budemo jedinstveni i zato pustimo priče ‘ni Kurta ni Murta’ jer ne želim da Kurta vlada dok se mi pogađamo da li će doći Murta. Stalno je ovde dilema da li su ovi protesti građanski ili politički – ovo su opštenarodni protesti! Tražili smo 13. april da se nešto oroči i zato molim da na taj datum ceo Novi Sad ode u Beograd i nema razilaženja dok ne postignemo cilj! Moramo svi da stanemo i kažemo – Dosta! Vučiću tvoje vreme je isteklo, pakuj se!“, rekao je Škoro na kraju svog obraćanja koje je bilo prekidano poklicima i ovacijama prisutnih.

Učesnici protesta potom su uz poklike „Vučiću puko si!“ krenuli u uobičajenu šetnju gradskim ulicama tokom koje su prošli Bulevarom Mihajla Pupina sve do Varadinskog mosta, a zatim skrenuli na Kej žrtava racije i u Ulicu Maksima Gorkog. Deseta protestna šetnja završava se kod zgrade Radio-televizije Vojvodine na raskrsnici Sutjeske i Ulice Maksima Gorkog.

Protestnom skupu „1od5miliona“ u Novom Sadu i ovog petka se pridružilo oko 150 novosadskih studenata koji su došli od doma „Slobodan Bajić“ gde je pred studentima govorio profesor Uroš Nedeljković.

Učesnici Građanskog protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu predaće, u ponedeljak 25. marta, rukovodstvu „Radio-televizije Vojvodine (RTV) zahteve građana koji protestuju na ulicama gradova širom zemlje, a koji se odnose na izveštavanje pokrajinskog javnog medijskog servisa o protestima koji traju već nekoliko meseci.

ČAČAK

U 18 sati kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću govoriće profesor srpskog jezika i književnosti Slobodan Nikolić i predstavnica Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić.

Prema najavi organizatora, na skupu će govoriti profesor Gimnazije iz Čačka Slobodan Nikolić, potpredsednica Demokratske stranke i članica Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić i student doktorskih studija na beogradskom Fakultetu političkih nauka Jelena Vujanović.

Prvi protest „Jedan od pet miliona“ u Čačku održan je 18. januara, u organizaciji čačanskih studenata koji studiraju u Beogradu.

ZAJEČAR

https://twitter.com/VVardeks/status/1109151579331010561

LESKOVAC

https://twitter.com/lepred/status/1109142800912867329

U 18 sati  počinje protest kod Široke čaršije.

KRUŠEVAC

Na Trgu glumaca govoriće predsednik Šumadijske regije Saša Milenić i jedan od organizatora beogradskog protesta Lazar Đurović.

BOR

U 18 sati na platou ispred Doma kulture govoriće predstavnica Inicijative „Protiv diktature“ Tijana Hegić i odbornik Dveri Saša Stanković.

UŽICE – Nenad Kulačin jedan od govornika

U 19 sati na platou ispred Gradske kuće govoriće novinar Nenad Kulačin i predsednik Sindikata vojnih penzionera Jovan Tamburić.

GORNJI MILANOVAC – Govore Nebojša Zelenovič i Željko Veselinović

U 19 sati na Trgu kneza Mihaila govoriće novinar gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

Protest će biti održan 11. put, i počeće u 19 časova na Trgu kneza Mihaila u centru Gornjeg Milanovca.

Organizatori su najavili i protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama.

Prvi protest u Gornjem Milanovcu održan je 12. januara.

PANČEVO

IVANJICA – Boško Obradović će se obratiti na skupu

Protest „Jedan od pet miliona“ u Ivanjici najavljen je za petak, 22. mart pod sloganom „Mi ili on“, a okupljenima će se obratiti predsednik pokreta Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović.

Protest koji se održava po šesti put u Ivanjici počeće u 18 časova u centru grada.

„Pozivamo vas da dođete da pokažemo da nismo saučesnici aktuelne vlasti, da jasno prepoznajemo sve njihove laži i uzaludna obećanja, da ovo nije pristojna Srbija o kojoj nam oni pričaju. Aleksandar Vučić vodi predizbornu kampanju ‘Budućnost Srbije’ o našem trošku. Dosta je prevara, laži, terora“, naveli su organizatori u pozivu na skup.

Organizatori pozivaju građane da pokažu, kako su naveli, da je „dosta sendvičara, uvlakača i ulizica“.

„Mi smo slobodni građani i Srbija je naša zemlja i Ivanjica je naša opština, mi nemamo ni rezervnu državu, ni rezervnu opštinu“, navedeno je u pozivu na skup.

Prvi protest „Jedan od pet miliona“ u Ivanjici održan je 15. febraura.

VALJEVO

KRALJEVO

VRANJE

https://twitter.com/KoleSamofalov/status/1109142031249690625

VRŠAC

APATIN

ŽITORAĐA

(Danas, Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

protest
Komentari (0)
Dodaj komentar