PUPS: Imovina Srba i Srbije na Kosovu ne sme biti tema unutrašnjeg dijaloga

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je danas da imovina Srbije i Srba na Kosovu mora da bude „crvena linija“ ispod koje Srbija ne bi smela da ide u pregovorima u okviru „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu i Metohiji .

Kako se navodi u saopštenju PUPS-a, od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji, prema katastarskim knjigama iz 1999. godine, srpska državna, društvena, privatna i imovina Srpske pravoslavne crkve iznosila je 58,79 odsto.

Dodaju da su „Albanci uzurpirali oko 80 odsto te imovine“, kao i da je „Priština napravila svoj, falsifikovani, katastar koji ne želi da uporedi sa katastrom Srbije“.

„Kosovska privatizaciona agencija zanemaruje prava vlasnika i poverilaca, koji svoj status pokušavaju da dokažu na sudovima, a posebno se zanemaruje pitanje denacionalizacije, čije rešavanje je od posebnog značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj je na KiM oduzeto najmanje 70.000 hektara obradivog zemljišta i šuma i 1.181 objekat“, naveli su.

PUPS dodaje da vrednost imovine Srbije, Srba i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji iznosi izmedju 50 i 220 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar