Radeta: Vlada ne može sada da donosi zakone pa da porez naplaćuje u rikverc

Retroaktivno naplaćivanje poreza i doprinosa frilenserima je nezakonito i „apsolutno nemoguće u pravnoj državi“, izjavila je danas potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta.

„Ako su napravljeni propusti u naplaćivanju poreza za to snose odgovornost i državni organi koji nisu na vreme reagovali, javni tužilac i Odeljenje za visokotehnološki kriminal, kao i Vlada Srbije koja nije kontrolisala rad svojih činovnika“, rekla je Radeta.

Ona je na konferenciji za novinare u sedištu SRS rekla da frilenseri kojima je povodom toga potrebna pravna pomoć mogu da se obrate novom Udruženju frilensera Srbije čiji je predsednik Vladimir Ilić, koji je u kontaktu sa pravnim timom SRS, koje neće, kao neka druga udruženja, „iza zatvorenih vrata“ sklapati dogovore u pregovorima sa Vladom od kojih će koristi imati samo pojedinci.

„Mi znamo da porez treba da se plaća, ali tražimo da se to pravno uredi. Nemoguće je da se nije znalo da oni tako zaradjuju. Zašto je Vlada ćutala? Zašto bi frilenseri ili bilo ko plaćao danak nesposobnim činovnicima? Poreska obaveza nastaje kada rešenje o utvrdjivanju poreza postane pravosnažno“, kazala je Radeta i dodala da je nemoguće da se sada donesu neki zakoni ili izmene zakona da bi se naplaćivao porez „u rikverc“.

Ona je navela primer žene koja je dostavila svoju dokumentaciju SRS, koja je u oktobru 2018. godine, zbog otvaranja lokala, dobila rešenje da za porez ne duguje ništa, da bi sada dobila rešenje da ima dug na retroaktivni porez od 50.000 evra, i dodala da iako bi uz poštovanje Ustava i zakona ovakvo naplaćivanje poreza bilo nemoguće, da „preporučuje svima da počnu da plaćaju na rate, pogotovo u jeku javnih izvršitelja“.

„Frilenseri koji su se nama obratili su rekli da je SRS jedina partija koja ovom problemu pristupa principijelno. Ne biramo momente, predizborne kampanje, kao pravnici znamo da je retroaktivno naplaćivanje nemoguće, o tome mora da se izjasni Narodna skupština“, kazala je Radeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar