Radić: Rat u Ukrajini je daleko od kraja, obe strane nemoćne da pobede

Rat u Ukrajini je daleko od kraja jer nijedna strana nema snage da ispuni svoje ratne ciljeve niti je ostvarila uspeh koji bi svojoj javnosti mogla da prikaže kao dovoljno jak razlog da pristupi pregovorima o miru, ocenio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Povodom godišnjice početka rata u Ukrajini, Radić je agenciji Beta rekao da svi ratovi na kraju završe mirom ali da u aktuelnom sukobu ne treba očekivati brza i radikalna rešenja.

„Niti Rusi imaju snage da zauzmu Kijev i nametnu vlast koja bi njima odgovarala, niti Ukrajina ima snage da ih porazi i izbaci sa čitave teritorije, uključujući i Krim. Kako stvari stoje, ovo se pretvorilo u rat resursa i iscrpljivanja i sukob će se sigurno nastaviti“, rekao je on.

Radić je dodao da sporo napredovanje ruske vojske predstavlja glavni problem njihove ambicije da uspostave mir pod svojim uslovima, a to dodatno ohrabruje radikalne struje u NATO da nastave sa intenzivnim snabdevanjem ukrajinske vojske, jer vide rezultate tih aktivnosti.

„Zapadna pomoć održala je Ukrajinu u životu. Teško je zamisliti scenario po kojem bi oni mogli da drže linije da nisu dobili milion granata samo za haubice kalibra 155 milimetara od Amerike. Jasno je da je zapadna pomoć ključna za održavanje ne samo vojske nego i ukrajinske države. Otvoreno je pitanje, međutim, da li to omogućava i ofanzivne kapacitete Ukrajine, ali zavaravaju se oni koji misle da ne postoji spremnost Zapada da uradi i to“, rekao je on.

Prema Radićevoj oceni, upravo je isporuka zapadnih tenkova dokazala da u NATO postoje struje koje misle da isporukom oružja Ukrajini mogu da dovedu rusku vojsku do pregovaračkog stola.

„Ukrajina će za nekoliko meseci dobiti desetak bataljona zapadnih tenkova da popuni jedinice u nastajanju. Dobila je haubice velikog dometa, višecevne bacače raketa Hajmars, dobila je borbena vozila pešadije a tako će dobiti i višenamenske avione i borbene helikoptere“, rekao je on.

Radić je rekao da su obe strane u proteklih godinu dana izgubile ogroman broj ljudi i borbene tehnike za veoma mala pomeranja linije fronta i da nije realno očekivati ni da Ukrajina otera Ruse sa Krima, niti da Rusija dođe mnogo zapadnije od tačke na kojoj se njena vojska trenutno nalazi.

Analitičar je procenio da je moguće da Rusija uskoro zauzme grad Bahmut u Donbasu, ali da nakon toga ne treba očekivati slom ukrajinskog fronta jer se već formira nova linija izmedju Slavjanska i Kramatorska.

„U ovom trenutku je na snazi pat pozicija. Obe strane imaju vrline i slabosti koje su balansirane, pa ne uspevaju da naprave radikalne iskorake na frontu i kreiraju scenario koji će imati i političku težinu. Počinje tek druga godina rata koji ima perspektivu da bude nastavljen, jer ne postoji indikator da će se desiti nešto radikalno. Rusija neće odustati od olako pokrenutog rata, NATO je ponovo dobio svrhu, a Ukrajina u tome vidi priliku za konsolidaciju nacije. Motivacija svih za nastavak sukoba je nesporna“, rekao je Radić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar