Radikali traže da se odustane od podizanje spomenika osudjenim ratnim zločincima u Novom Sadu …

Srpska radikalna stranka (SRS) je danas zatražila da gradska vlast Novog Sada odustane od podizanja spomenika žrtvama pogubljenim 1944. i 1945. godine jer smatra da bi to bila „revizija istorije“ jer bi se „napravile žrtve“ od ljudi koji su „osvedočeni i osudjeni krvnici i dželati“.

„SRS je mišljenja da skandalozna odluka, da se pod nevine žrtve podvuku saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske, predstavlja ruganje antifašističkoj i slobodarskoj tradiciji Novog Sada i izrugivanje hiljadama Srba, Jevreja i Roma koji su na najmonstruozniji način likvidirani u zloglasnoj Novosadskoj raciji, januara 1942. godine“, izjavio je novinarima predsednik odbornika SRS u Skupštini Novog Sada Djuradj Jakšić.

Jakšić je rekao da je „poslednji momenat da se spreči nesvakidašnji skandal“, jer je Grad izdvojio više od 1,5 miliona dinara za izradu tog spomenika, a danas ističe tender za odabir autora i izvodjača radova.

„Ovom skandalu se mora stati na put svim raspoloživim sredstvima. Nema sumnje da je i nakon oslobodjenja Novog Sada bilo nevinih žrtava, u prvom redu onih kojima je sudjeno po ideološkom osnovu i koji su bili pripadnici krupnog kapitala. Medjutim, saradnike okupatora, niže i više oficire nacističke madjarske vojske, one koji su vršili likvidacije za vreme okupacije, svrstavati u nevine žrtve je prekrajanje istorije i skandal kakav Novi Sad ne pamti“, rekao je on.

Dodao je da odluka o podizanju spomenika „nevinim“ saradnicima okupatora i osudjenim ratnim zločincima predstavlja „skandal bez presedana“ i apsolutno je u suprotnosti sa Zakonom o ratnim memorijalima, koji je stupio na snagu 2018. godine.

To je „opasna podvala i podmukla provokacija, poput spomen-obeležja zloglasnom Aćif Efendiji u Novom Pazaru i spomenika Jovanu Damjaniću u Adi“, ocenio je Jakšić.

Rekao je da se na spisku uglavnom nalaze imena saradnika okupatora, pripadnika madjarske nacističke vojske, i ustaša koji su ubijali nevine stanovnike Novog Sada tokom okupacije.

„Na spisku ‘nevinih’ žrtava je i ime Janoša Tota, koji je sa još trojicom madjarskih ‘honveda’ brutalno likvidirao petoricu braće Jovandić, pred očima njihove majke Jelene. Stradanje braće Jovandić i patnja njihove majke je jedan od simbola stradanja u Novosadskoj raciji. Novi Sad ne sme da dozvoli reviziju nepobitnih istorijskih činjenica, čiji je krajnji cilj da se od dželata napravi žrtva“, upozorio je Jakšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar