RCC domaćin sastanka o ekonomskom prostoru Zapadnog Balkana

Savet za regionalu saradnju (RCC) i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF) organizovali su u Briselu prvi sastanak koordinatora višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović ocenio je da, iako je većina aktivnosti u domenu nacionalnih vlasti, svi imaju odgovornost da obezbede da primena akcionog plana bude „stvarna i praktična“, a ne samo birokratska, saopštio je RCC.

Svilanović je rekao da će naredni koraci obuhvatiti olakšavanje pregovora o medjusobnom priznavanju stručnih i akademskih kvalifikacija i podsticati rad na stvaranju jedinstvenog roming područja.

Kako se navodi u saopštenju, akcioni plan predvidja organizaciju Digitalnog samita, rad na postizanju konsenzusa o regionalnom programu reformi investicionog okruženja i rad na zajedničkoj regionalnoj inicijativi za promociju investicija.

Koordinatori višegodišnjeg akcionog plana koji predstavljaju šest ekonomija Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima Saveta za regionalnu saradnju, EU, CEFTA-e, Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Svetske banke i EBRD-a razmotrili su napredak koji je ostvaren u realizaciji mera predvidjenih akcionim planom.

Predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkana Marko Čadež rekao je da se veliki potencijal regiona za rast može ostvariti bližom ekonomskom integracijom i dodao da bi se, u periodu izmedju samita u Trstu i Londonu, napredak iskoristio da se stvori dodatni prostor za ekonomsku saradnju, kao i da se otklone nepotrebne prepreke trgovini i ulaganjima.

„Zajednički cilj je da transformišemo naš region tako da se u njemu robe, usluge, investicije i kvalifikovane osobe kreću slobodno, bez carinskih tarifa, kvota ili drugih nepotrebnih prepreka, a trgovina olakšava u većoj meri nego što se to može postići pravilima Svjetske trgovinske organizacije“, rekao je on.  

Direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Dikić je rekao da će CEFTA će voditi program trgovinske integracije, gde se očekuju značajni rezultati u pogledu dalje liberalizacije trgovine i otklanjanja necarinskih barijera, liberalizacije trgovine uslugama te snažnijeg mehanizama za rješavanje sporova.
 
Bernard Brunet, šef Sektora u Generalnoj direkciji EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju, rekao je da je neophodno koordinatorima višegodišnjeg akcionog plana obezbediti dobar uvid u širu sliku stanja.

Posle sastanka je održan odvojeni sastanak preduzeća i vlasti s ciljem da se što je više moguće povećaju koristi od višegodišnjeg akcionog plana i inkluzivnog karaktera njegove primene kroz strukturiran dijalog sa privatnim sektorom

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar