Sad Tači može da se slika

Neobično je da se u srpskoj javnosti ne ističe toliko velika diplomatska pobeda Srbije u Dubaiju, koliko se preuveličavao „diplomatski“ poraz naše zemlje u Parizu.

A suštinski, pokazalo se da je upravo u Francuskoj, na obeležavanju stogodišnjice od okončanja Prvog svetskog rata započeo debakl nepostojećeg Kosova u Interpolu.

Veštačka, očajno izrežirana, neprirodna i dubinski tragikomična scena u kojoj se Hašim Tači nalazi tik uz najmoćnije svetske lidere u Jelisejskoj palati — nije mogla da prođe bez posledica.

Pozornica na kojoj se slavi najveća pobeda, a na kojoj se ne vidi predsednik Srbije, koja je srazmerno veličini podnela najveću žrtvu u Velikom ratu, nije mogla a da se prvom prilikom paradoksalno ne preokrene u korist našeg naroda.

Zastava lažnog Kosova koja se vijorila pod kulama Notr Dama, vređajući temeljna osećanja naroda koji je prošao Albansku golgotu, morala je da bude bačena u blato samo deset dana kasnije u Dubaiju.

Moćne zapadne sile, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, potučene su na zasedanju Interpola sopstvenim bumerangom.

Bumerangom ucena, podmetnutih zamki, prizemnih proceduralnih podvala, pretnji i koverti punih dolara koji im se obio o glavu.

Srbija je pobedila. Sa svojim saveznicima. Kao i 1918.

Mala Srbija, koja je i pre stotinu godina preokretala istorijske tokove, pokazala je pred svetskim reflektorima da su se odnosi u svetu nepovratno promenili.

Pobedu Srbije, zato, trebalo bi danas da priznaju i svi oni koji su insistirali na tome da je naša zemlja doživela veliki diplomatski poraz i sramotu u Parizu. I svi oni koji su posprdno seireći opisivali detalje naopake francuske predstave.

Ovaj trijumf ne sme da se zamrlja prizemnim srpskim međustranačkim ratom do istrebljenja. Niti da se zloupotrebljava u trivijalnim dnevnopolitičkim obračunima.

U Dubaiju nije bitno ko je gde sedeo, da li se glasalo po azbučnom redu ili po protokolarnim pravilima. Računa se samo rezultat na semaforu.

Ni poniženje u Parizu ni veleobrtni trijumf u Dubaiju nisu ni Vučićevi, ni Dačićevi, ni Stefanovićevi, već Srbije.

Jer posle odluke deset država da povuku priznanje Kosova, fijasko Prištine u Dubaiju pokazuje da se usled tektonskih planetarnih promena, istorijsko klatno postepeno pomera na stranu naše zemlje.

Sada je jasno, nije dovoljno da salećeš državnike po hodnicima, zaskačeš predsednike za autograme i selfije.

Nije dovoljno da kačiš fotografije po instagramima, fejsbucima, tviterima i „zidnim novinama“.

Jer lako je odmeriti kakve je koristi imao Tači od fotografisanja sa Vladimirom Putinom, a kakve Srbija od istrajne politike Moskve prema nacionalnim interesima Srba.

Postoji još, u globalnom geopolitičkom haosu, nešto što se zove pravo, pravda, odbrana principa, borba za istinu, neodustajanje, doslednost, odvažnost. To shvata sve više zemalja.

Zato, Tači, što se tiče Srba, i posle Dubaija možeš da nastaviš — da se slikaš!

(Predrag Vasiljević, Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Hašim TačiInterpol
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • milan

    Anonimni popusi pa se smiri p…zapadna.Da nam nije Rusa nebi nas odavno bilo.A vi sa zapada mozete da pop…Rusiji.Moj savet vam je da ih ostavite na miru da ne prodjete kao 1918 i 1941 god.Bando divlja zapadna.

  • Anonimni

    I opet Rusi veci Srbi od Srba, i ruske novine srpskije od srpskih…