Saglasnost da Srbija zadrži vojnu neutralnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom složio da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost.

Posle razgovora u Kremlju, Nikolić je novinarima preneo i da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

„Mislim da smo se u potpunosti složili da Srbija treba da zadrži vojnu neutralnost. Moje mišljenje je da se ta neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i sa jednim i sa drugim vojnim savezom, ali ne uključujući se ni u jedan i koristeći pogodnosti što su tehnički razvijeniji od nas“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije potvrdio je da je sa ruskm predsednikom razgovarao i o sporazumu Srbije sa NATO i diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

„Razgovarali smo o tome. Situacija uopšte nije alarmantna niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On razume šta je dogovoreno“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je sporazum o statusu osoblja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu „pripremljen“ i da će „verovatno njegova realizacija čekati novu vladu“ Srbije.

Na kraju dvodneve posete Moskvi Nikolić je novinarima preneo da Srbija može da računa na ekonomsku i političku podršku Rusije.

„Putin je jasno rekao da Srbija može ubuduće da računa na podršku Rusije na ekonomskom planu i u političkom nastupu tamo gde brani svoj suverenitet i celovitost posebno kada je o Kosovu i Metohiji reč“, kazao je Nikolić.

Dodao je da je sa ruskim predsednikom razgovarao i o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju i najavio da će proizvodi iz Srbije „imati poseban status“.

Naveo je da je Putinu takodje ponudio da gradjevinske firme iz Srbije nadomeste firme iz drugih zemalja koje su ranije radile u Rusiji.

„Imali smo veoma uspešne razgovore kakve vode predsednici prijateljskih država koje žele da saradjuju što čvršće i što bolje i da podignu privrednu sradnju na još viši nivo“, kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da su dogovorene teme za narednu sednicu medjuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju koja treba da se održi posle izbora u Srbiji, kao i teme za mešoviti vojno-tehnički komitet koji će, kako je rekao, raditi „i u vreme dok traju izbori jer je to bitan uslov da Srbija nastavi da ide putem kojim je išla do sada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar