Samit Kine i Centralne Azije bitan za očuvanje mira u svetu, ocenjuje ekonomista

Predstojeći Samit Kine i Centralne Azije koji se održava 18. i 19. maja u Sijenu u Kini, šalje jasnu poruku da Kina postaje globalna sila i da je drugi prihvataju kao globalnu silu, ocenio je profesor ekonomskih nauka Dejan Miletić.

U intervjuu za Kinesku medijsku grupu (CMG) Miletić je rekao da globalna sila „više nisu samo SAD koje mogu da žare i pale kako žele i u kojim god delovima regiona ove planete žele“.

„Sada Kina ima svoje interese i druge države to prepoznaju kao svoj interes, tako da to je garancija daljeg napretka ove zemlje“, dodao je Dejan Miletić.

Kako je istakao, Kina zdušno brani principe međunarodne politike i uvek je  govorila da mora da se poštuje suverenitet zemalja, neotuđivost granica, da se uvažavaju partneri, da se na ravnopravnoj osnovi razgovara, dogovara.

„I mi to u Srbiji odlično znamo i poštujemo i nekako uvek imamo u vidu i kad analiziramo stvari i u geopolitici i u ekonomiji, jer jedna mala Srbija na ravnopravnoj osnovi sarađuje sa Kinom na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Miletić ukazujući da je „to onaj signal kako bi trebalo da svet izgleda, da se poštuju ne veličina i sama brutalna snaga nego jedan kredibilan odnos, ono što se dogovori da se realizuje, ono što je interes da se uvaži“.

„To je princip koji praktično daje nadu za neki novi svetski međunarodni poredak koji bi mogao da bude stabilniji i da nekako da nadu i malim državama i narodima da imaju svoju budućnost, a ne da moraju da se svrstavaju na jednu ili drugu stranu i na taj način se stvaraju pojačane tenzije i uslovi za neki globalni sukob“, dodao je.         

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar