Saracin: Nemačka za članstvo regiona u EU i za aktivno angažovanje sa Srbijom

Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je danas u Beogradu da se Berlin zalaže za članstvo zemalja regiona u EU i da želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

Na konferenciji „Revitalizacija EU vrednosti“, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, Saracin je ukazao da je Nemačka za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, a ne za „neku vrstu njihovog partnerstva sa Unijom“.

„EU postavlja jasan okvir u kojem dolazi do ujedinjenja, čak i ako polazimo sa različitih pozicija. To je savršen momenat za Zapadni Balkan da se pridruži ovom klubu. Jasno je da EU ne može da uspe bez uspešnog proširenja u ovom regionu. Niko neće verovati u ulogu Unije u budućnosti, u borbi između demokratije i autoritarnih režima, ako nismo sposobni da ostvarimo uspeh u proširenju na Zapadni Balkan“, kazao je Saracin.

Predsednik Francuske Emanuel Makron juče je predložio formiranje „evropske političke zajednice“, u kojoj bi bile države izvan EU koje dele ključne evropske vrednosti, uključujući one koje teže članstvu i one koje su izašle iz Unije.

Saracin je naveo da procesu proširenja EU treba dati na snazi otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odobravanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

On je rekao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na jutrošnjem sastanku preneo istu poruku kao i najviši nemački zvaničnici prošle sedmice, da Berlin od Beograda očekuje da se pridruži sankcijama EU Rusiji.

To usaglašavanje sa odlukama EU ne mora biti momentalno, već postepeno, naveo je Saracin.

Saracin je najavio da će danas razgovarati i sa predstavnicima proevropske opozicije u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar