Saradnici Slobodana Tešića pod američkim sankcijama

Američko ministarstvo finansija objavilo je danas saopštenje o novouvedenim sankcijama preduzećima i pojedincima zbog korupcije, a na spisku se nalaze i navodni saradnici navodnog trgovca oružjem Slobodana Tešića koji je pod američkim sankcijama od 2017. godine.

„U vreme stavljanja na listu (za sankcije), Tešić je bio medju najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, i skoro deceniju je bio na listi zabrane putovanja UN zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju (…) Nakon što je stavljen na listu, Tešić je nastavio da se bavi trgovinom oružjem i da radi kao tihi partner u kompanijama koje indirektno poseduje i njima upravlja (…) Danas se na listu stavlja devet pojedinaca koji su direktno ili indirektno delovali za račun ili u ime Tešića“, navodi se u saopštenju.

Kako je u saopštenju navedeno, na listu za sankcije su po tom osnovu stavljeni Goran Andrić, Esad Kapidžić, Nebojša Šarenac, Zoran Petrović, Nikola Brkić, Milan Subotić, Želimir Petrović, Sreten Cvjetković i Ljubo Maričić. Takodje, sankcionisano je više firmi povezanih s njima devetoricom i Tešićem, i blokirana im je imovina u Americi ili u posedu i pod kontrolom Amerikanaca.

Poslanica Marinika Tepić je 3. decembra postavila pitanje zašto Slobodan Tešić ponovo dobija diplomatski pasoš, po kom osnovu ga je dobio i po čemu je toliko značajan da ponovo dobije diplomatski pasoš.

Tepić je rekla i da je Tešić bio donator dva traktora porodicama na Kosovu i Metohiji koja su u ime Aleksandra Vučića išli da podele Vučićev bliski saradnik Nikola Selaković i Dušan Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Tešić je tada predstavljen kao privrednik iz Beograda, a prećutano je da je i trgovac oružjem. Bukvalno u isto vreme fabrika Krušik sklapa posao o izvozu naoružanja sa Jermenijom, koji se zatim raskida da bi se ustupio firmi Vektura Slobodana Tešića. Imamo školski primer trgovine uticajem i sponzorstva“, rekla je tada Tepić i dodala da postoje ozbiljne indicije i informacije da je najveći deo tog oružja koje je Tešić izvezao za Jermeniju, zapravo završio u Libiji koja se nalazi pod embargom UN.

Firma Vektura trans DOO je navedena u izveštaju američkog ministarstva finansija medju kompanijama koje su danas stavljene na listu za sankcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar