Savet za štampu: Promene za efikasniji rad

Predstavnici Saveta za štampu predstavili su danas izmene statuta i poslovnika o radu Komisije za žalbu, kojim je ukinuto pravo veta članova na odluke koje su usvojene.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je podržala promene uz obrazloženje da se tu radi „o važnom obliku samoregulacije “

„Uopšte nije bitno da li se slažemo, da li negde pogrešimo…ali je važno da na jednom mestu svi sedimo i da više ne postoji mogućnost veta jednog od osnivača Saveta „, rekla je ona.

Prema njenim rečima, to znači da više ne može ni UNS ni Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) „ni niko drugi da spreči Komisiju žalbe da donese neku odluku samo zato što mu se to ne sviđa“.

„Mislim da smo time demokratski unapredili rad Komisije i da je to dobro jer će se stvari bolje videti kao i kakav je odnos snaga, ako ne u srpskom novinarstvu onda izmedju medijskih udruženja vlasnika“, rekla je ona.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medije Zoran Sekulić je rekao da ta asocijacija „snažno podržava samoregulaciju i podsetio da ta asocijacija predstavlja poslovno udruženje sa izdavačima različite orijentacije.

„Podržavamo jačanje rada i veću efikasnost Saveta za štampu“, rekao je Sekulić koji smatra da je dobro i što je došlo do promena u sastavu Upravnog odbora „ne samo personalno nego i u načinu odlučivanja jer to povećava (njegov) kredibilitet i efikasnost“.

On je naveo i da ta asocijacija podržava odluku „u kojoj je u Komisiji za žalbe iskuljučeno pravo veta“ objasnisvši da „to s jedne strane takođe treba da poveća efikasnost a s druge strane da povećava i odgovornost članova Komisije za žalbe“.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je ocenio da se radi o izuzetno važnim promenama medju kojima je istakao to što i članovi Komisije mogu podneti žalbu.

Prema njegovim rečima, to znatno proširuje mogućnost da Savet za štampu postane ono što bi trebalo da bude i „da na mnogo širi način i razmatra stanje u medijima i poštovanje etičkog kodeksa“.

„Sudbina medijskih reformi zavisi, generalno gledano, i od dosledne implementacije medijskih zakona iz 2014. godine i jačanja kapaciteta regulatornih i samoregulatornih tela“, ukazao je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar