Savez antifašista Vojvodine: Sprečiti relativizaciju zločina u Srebrenici

Savez antifašista Vojvodine (SAV) pozvao je danas vlasti u Srbiji da „hitno prestanu sa relativizovanjem i negiranjem“ zločina počinjenog u Srebrenici 11. jula 1995. godine, kako bi se napravio diskontinuitet sa „ratnom politikom devedesetih“.

„SAV smatra da narodi ne mogu biti zločinački, ali ideologije i politike mogu. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 90-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom“, ocenio je Savez u saopštenju povodom godišnjice zločina u Srebrenici.

Antifašisti su ocenili da „masakr u Srebrenici ne bi bio moguć bez logističke, vojne i materijalne podrške Srbije“, te da je presudom Medjunarodnog krivičnog suda Srbija osudjena kao odgovorna zbog „nesprečavanja i nekažnjavanja genocida“.

„Iako je Skupština Srbije 2010. godine donela rezoluciju o prihvatanju presude, vladajuće nacionalističke strukture u Srbiji i danas su pre svega posvećene relativizaciji i negiranju srebreničkog genocida“, navodi se u saopštenju.

Savez je ocenio da prvi uslov ozdravljenja i moralne obnove društva u Srbiji mora biti „razgraničenje sa fašizmom i njegova osuda, bilo da je reč o Drugom svetskom ratu ili o ratovima iz 90-ih godina prošlog veka“.

U utorak, 11. jula navršava se 22 godine od ulaska snaga Vojske Republike Srpske u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj BiH koja je formalno bila pod zaštitom UN.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Medjunarodni sud pravde u Hagu je 2007. doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije kojima se potvrdjuje ta presuda doneli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar