Šefica Kancelarije EU: Nema razlike između Kosova i drugih zemalja regiona u procesu integracije

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova je danas izjavila da ne postoji razlika između Kosova i drugih zemalja u regionu – perspektiva je ista, uslovi koji će morati biti ispunjeni su isti.

Po usvajanju Strategije EU za Zapadni Balkan Apostolova je u izjavi koja je podelena medijima izjavila kako su i posvećenost i podrška svim zemljama Zapadnog Balkana iste.

„Proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama. Nema automatizma i nema propisanih vremenskih rokova. Tempo procesa zavisi od partnera i njihove volje da sprovede. EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove. One se moraju rešiti hitno“, kazala je Apostolova.

Strategija jasno ukazuje na prioritete i područja zajedničke ojačane saradnje i dobrosusjedskih odnosa, dodala je on.

„Kosovo, ali i Srbija, mora intenzivirati napore za normalizaciju odnosa. Za obe strane ne postoji alternativni put ka evropskoj budućnosti. Ova strategija za Zapadni Balkan je deo naše šire strategije za jačanje demokratskog, institucionalnog i političkog okvira naše Unije“, kazala je Apostolova.

„Ako Zapadni Balkan, uključujući i Kosovo, želi da se pridruži ovoj zajedničkoj budućnosti, mora biti spreman i sposoban da doprinese ovom cilju: izgraditi jaču, jedinstvenu, demokratsku Uniju. Onu koja služi svim našim narodima. Promena počinje kod kuće“, kazala je šefica kancelarije EU na Kosovu.

Rekla je da je jasno da nijedan partner sa Zapadnog Balkana sada nije spreman da ispuni taj izazov. Napredak je postignut, ali se u ključnim oblastima i dalje traže sveobuhvatne i ubedljive reforme.

„Novi su obnovljeni podsticaji, smernice i jasna perspektiva EU, a Kosovo treba da pokaže jednako obnovljenu posvećenost i implementaciju. Najvažnije pitanje za Kosovo su reforma u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja i da zajedno radi na pomirenju i dobrosusedskim odnosima“, kazala je Apostolova.

To znači odlučniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jače i nezavisnije pravosuđe, efikasnija javna uprava. To podrazumeva izgradnju obrazovnog sistema koji priprema kosovsku omladinu za jaču i konkurentsku ekonomiju.

Sporazum EU s Kosovom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 2016. godine, je naš ugovorni akt i predstavlja okvir za ove reforme. Kosovo treba da nastavi da aktivno sprovodi ovaj sporazum, ukazala je Apostolova.

„Kosovo je bilo poslednji partner koji je ušao u trku. Na vama je da dokažete da možete napredovati brže i dostići druge. I ne pravite grešku: jednako je važno da Kosovo poštuje obaveze koje je preduzela, naročito u Specijalnim većima (Specijalnom sudu). Verodostojnost je teško osvojena valuta, nemojte je devalvirati“, poručila je Apostoova.

Ona je ukazala da je to zajednička odgovornost svih političkih aktera, ali i društva u celini.

„Pristupanje EU je izbor. Potrebno je jak i održiv politički i društveni konsenzus za uspeh. Vaši lideri i političari treba da smatraju ovaj trenutak kao priliku, ali ne kao još jednu domaću političku diverziju da bi ostvarili kratkoročne prednosti u odnosu na političke rivale“, rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu.

Ona je podsetila da je EU ključni partner Kosova i regiona, najveći investitor i najveći donator.

„EU ostaje posvećena i mi ćemo učiniti sve od sebe da vam pomognemo, kao što smo radili u prošlosti“, zaključila je Apostolova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar