Sijarto: Vučić zaslužan za preokret u srpsko-mađarskim odnosima

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je večeras u Beogradu da Mađari smatraju Srbe bratskim narodom, iako nije uvek bilo tako, i da je do preokreta došlo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na mitingu Srpske napredne stranke, Sijarto je rekao da je Vučić zaslužan za to što između Srba i Mađara danas „umesto istorijskog neprijateljstva postoji istorijsko prijateljstvo“.

„Često smo jedni druge doživljavali kao neprijatelje, ali se to promenilo i postali smo bratski narodi. Za to je zaslužan predsednik Vučić. Imate sjajnog predsednika! Srbija pod vođstvom Vučića odnosi se prema mađarskoj zajednici u Vojvodini na način koji može da posluži kao primer za ceo svet“, kazao je Sijarto.

On je rekao da su i Mađari i Srbi „izloženi bespoštednim napadima međunarodnog liberalnog mejnstrima“ zato što se zalažu za svoje nacionalne interese, i dodao da su obe zemlje za to sposobne jer imaju „jake lidere“.

„Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, jer smo privrženi porodičnim vrednostima, zato što odbijamo da nam spolja diktiraju. Napadaće nas i dalje jer ne mogu da prihvate da sledimo svoj nacionalni put i da smo uspešni, ali bićemo istrajni, nastavićemo da gradimo snažnu Srbiju i snažnu Mađarsku i jako srpsko-mađarsko prijateljstvo“, kazao je Sijarto.

Dodao je da je Srbiji i Mađarskoj „zajedničko i to što u obe zemlje postoje političke snage koje služe stranim interesima i ne libe se da koriste ljudske tragedije kako bi ostvarile političku korist za sebe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar