Skup unutrašnjeg dijaloga u Beogradu: Status Kosova najvažnije pitanje Srbije

Status Kosova je za Srbiju najvažnije nacionalno pitanje, čijem rešavanju bi moglo doprineti formiranje nacionalne ili državne komisije, rečeno je danas u Beogradu na skupu o tome.

Na skupu predstavnika instituta društvenih i humanističkih nauka, u okviru „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu je ukazano da je rešavanje tog pitanja značajno i za ekonomsko jačanje i Srbije, i srpskog naroda na Kosovu.

Ocenjeno je da „unutrašnji dijalog“ ne bi trebalo da bude oročen na kratak period, a da predložena rešenja treba da budu zadovoljavajuća i za srpsku, i za albansku stranu.

Učesnici skupa su izneli različite stavove i o istorijskim zbivanjima na Kosovu, i o sadašnjim odnosima u albanskom društvu, koji su, kako je rečeno, drugačiji od stereotipa.

Navedeno je da bi se pitanje Kosova moglo posmatrati i u kontekstu širih zbivanja u regionu, iz aspekta težnji srpskog i albanskog naroda i interesa medjunarodne zajednice.

Skupu su prisustvovali direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar