Skupština Srbije usvojila rebalans državnog budžeta za 2019. godinu

 Skupština Srbije usvojila je danas rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je utvrdjeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć gradjanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Utvrdjeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.

Takodje je utvrdjeno povećanje sredstava za konverziju dela duga gradjana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica autoputa Obrenovac-Ljig i Pojate – Preljina, kao i budućeg autoputa Beograd – Sarajevo.

Najviše, oko 14 milijardi dinara, je za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o PDV-u kojim su utvrdjene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrdjen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Pre glasanja skupština je potvrdila mandat poslanici Nevenki Kostadinovoj sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje“.

Skupština Srbije će sutra nastaviti raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda druge sednice redovnog jesenjeg zasedanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar