Skupština završila rad, nastavak u četvrtak

Skupština Srbije završila je u utorak uveče načelnu raspravu o državnom budžetu za iduću godinu, a raspravu o amandmanima nastaviće u četvrtak u 10 sati.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da će rasprava o amandmanima biti nastavljena u četvrtak i petak, kako bi se poboljšao predloženi tekst budžeta za 2017. godinu.

Poslanici opozicije negodovali su danas zbog raspodele subvencija, novca koji se dodeljuje lokalnim samoupravama, zbog pomoći koje država daje stranim kompanijama.

Oni su navodili da u budžetu nema rešenja za nagomilane probleme gradjana, kao i da je vlast za četiri godine povisila javni dug za 10 milijardi dinara, dok s druge strane tvrdi da je javni dug smanjen, ali su ocenili i da je poslovna i investiciona klima loša, a najniži deficit stvoren smanjenjem plata i penzija i povećanjem akciza.

Ministar finansija Vujović rekao je na kraju današnjeg zasedanja da želi da odbaci sve navode opozicije da je smanjenjem plata i penzija neko nekoga oštetio.

„Ne prihvatamo kvalifikaciju da je bilo ko bilo koga oštetio“, rekao je Vujović i dodao da su smanjenjem plata i penzija izvršena preraspodela sredstava kako bi reforme mogle da se sprovedu.

Vujović je rekao i da su mnogi poslanici pokazali dobru volju da se budžet poboljša i da će razmotriti sve predloge za poboljšanje, kao i da je projekcija prihoda u budžetu veoma konzervativna.

Na insistiranje poslanika opozicije da se poštuju rokovi i pitanja kada će biti uradjen završni račun, ministar je obećao da će u najkraćem roku poslanici moći da vide završni račun u kome „nema ničeg spektakularnog“ i u kome se vidi da je planirani budžet i poštovan.

Vujović je rekao i da ova vlada nije povećala dug za 10 milijardi dinara i da stanje duga treba gledati od kada su počele reforme.

„Ja sam odgovoran od 15. jula 2014. godine“, rekao je Vujović i dodao da očekuje da će deficit biti oko 73 odsto BDP.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević rekao je danas tokom rasprave nakon pauze, da je budžet pravljen na realnim, a ne na političkim osnovama i da predstavlja suštinsku prekretnicu jer je „stabilizacioni, razvojni, socijalni i štedljiv“.

„Ovaj Predlog budžeta vrlo jasno potvrdjuje da Srbija ima vladu prosperiteta, stabilnosti i napretka“, rekao je Milićević.

Poslanici Demokratske stranke osvrnuli su se posle pauze i na odnos budžeta prema vojsci i policiji, a Goran Ješić je ocenio da je rasprava u proteklih nekoliko dana bila neprijatna iz raznih razloga, ali da se iz rasprave posle pauze vidi da je moguće da ona bude pristojna.

Ministar odbrane Zoran Djordjević rekao je da su primanja profesionalnih pripadnika vojske bolja nego u Makedoniji, Bosni i Albaniji i da će budžet ministarstva odbrane sa dodatnim sredstvima iznositi 1,61 odsto budžeta.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da bi, da nije bilo povećanja poreza, „otimanja od zaposlenih i penzionera“ i povećanja akciza deficit bio 200 milijardi dinara.

Poslanik Srpske radikalne stranke Miroslav Mirčić rekao je da se iz budžeta vidi da će ponovo biti podizane neke akcize, a da je „malo čudno da je povećanjem akciza došlo je do rasta cena, ali ne i do inflacije“.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević rekao je da vlast stalno govori o istorijski najmanjem deficitu, a da je „suficita bilo i pre 11 godina“.

„Do istorijski najmanjeg deficita došlo je tako što su smanjene plate i penzije, uvedene akcize na struju i povećane poreske stope“, rekao je Lapčević.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić rekla je da bi bilo bolje da se 36 miliona dinara koji su opredeljeni za usluge po ugovoru za predsednika Republike daju talentovanim studentima. Ona je dodala da bi dotacije za Srpsku pravoslavnu crkvu bolje bilo dati prosveti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar