Španski ministar napustio sastanak u Helsinkiju – zbog Prištine

Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je sastanak zvaničnika EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju, jer je pozivnicu dobila i Priština, pišu „Novosti“.

Kako prenosi list, Borel je došao na samit u Helsinki, ali ne i na sastanak na kojem je bio i ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžet Pacoli.

To je za list potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na sastanku u Helsinkiju, čiju atmosferu je i pre njegovog početka „podgrejala“ odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini, koju bi upravo Borel trebalo da nasledi, jer je, protivno dosadašnjoj praksi, pozvala i Prištinu.

„Španija je bila protiv toga da se oni pozovu. Jer ovo je prvi put da je pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Dosadašnji Gimnih format ovih sastanaka, koji su se održavali na svakih šest meseci, sada je veštački promenjen i učinjen je presedan, pa je tako Mogerinijeva umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana. Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova članica EU i kandidata za članstvo, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata“, kazao je Dačić.

On je tokom sastanka u Helsinkiju izrazio nezadovoljstvo Srbije zbog ovog poteza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

helsinkiPacolišpanski ministar
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Mene samo interesuje dokle ce nasi Politicari da misle da EU ima interesa da Srbija udje u Evropsku Uniju. A kad predamo Kosovo ,posle nas nece vise ni poznavati! Otvorite oci molim vas EU je propala ! Pitanje je samo jos koliko dugo ? A ako taj dan dodje da Srbija udje u EU onda ulazimo u Brod sto tone a onda i mi sa Brodom! Ja sam bio preko 30 Godina na Zapadu i znam o cemu pricam! U Srbiji se Zivi mnogo bolje sa 500€ nego u dosta Evropski drzava sa 1500€! Zato dragi sugradjani nemojte da nasedate na neka obecanja sto nisu tacna!!!!!!! Ovde su prijatelji ,Rodbina i sve sto vam je potrebno za lep Zivot!!

  • Anonimni

    Trebao je otići i Dačić.No mi ipak imamo strah od Europe.