SPC: Žofre izrazio žaljenje zbog dezinformacija u medijima oko rata u Ukrajini

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre danas je na sastanku sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem u Beogradu izrazio žaljenje što pojedini mediji plasiraju različite dezinformacije u vezi sa sukobima u Ukrajini.

Na sastanku u Patrijaršijskom dvoru, Žofre je rekao da su te dezinformacije opasne i da mogu dovesti do novih konflikata, saopštila je SPC.

Otvoren i iskren razgovor Žofrea i patrijarha SPC ticao se aktuelne krize koja potresa pre svega evropski kontinent i evropske narode, ali i čitav svet, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili, kako se navodi, da crkve i verske zajednice i njihovi predvodnici danas mogu da imaju blagotvornu ulogu, jer se zalažu za mir, dijalog, toleranciju i da imaju mogućnost da doprinesu prevazilaženju velikih problema sa kojima se suočava današnja Evropa.

Patrijarh Porfirije je kazao da se SPC „ne prepoznaje u kvalifikacijama iznetim“ u prošlonedeljnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta, „zbog toga što ne odgovaraju stvarnosti“, piše u saopštenju.

Evropski parlament je prošle nedelje rezolucijom osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu „u cilju rasplamsavanja sukoba i podele zajednica“, i izrazio zabrinutost zbog „pokušaja pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose izmedju države i crkve“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar