Srbija i NATO: zajedničko objašnjenje o potrebi saradnje

Članovi stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO danas su se u razgovoru sa ekspertskom delegacijom Sekretarijata NATO, koja boravi u Beogradu, saglasili da je neophodno da zajedno objasne grdadjanima Srbije zašto je potrebna ta saradnja.

U saopštenju Skupštine Srbije navedeno je da je šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz upoznao delegaciju Sekretarijata NATO sa parlamentarnom kontrolom i nadzorom nad radom službi bezbednosti, kao i sa radom Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bebednosti.

„Mislim da je učinjen ogroman napredak u načinu na koji se Parlament izborio za svoju poziciju, kada je u pitanju kontrola rada agencija i ministarstava, u odnosu na 2000. godinu kada sam prvi put postao narodni poslanik“, kazao je Šormaz.

On je dodao da Srbija ima jedan od retkih parlamenata u Evropi koji se izjašnjava o učešću u mirovnim misijama UN i EU širom sveta.

Kako je naveo, prethodni saziv Skupštine Srbije je sve sporazume sa NATO razmatrala na plenumu i donosila ih jednoglasno.

Član delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dubravka Filipovski kazala je da su narodni poslanici zainteresovani za sprovodjenje IPAP i Rezolucije 1325 – Žene, mir i bezbednost.

Ona je dodala da primenom te rezolucije u Srbiji ima 7,8 odsto žena vojnika, ali još uvek ne i žene generala.

Član delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Branislav Blažić kazao je da Srbija ima jasan politički cilj, a to je da bude faktor stabilnosti na Balkanu, buduća članica EU, ali i vojno neutralna država.

Vlada Srbije je 24. februara 2011. godine donela Zaključak o pokretanju procedure za izradu IPAP-a, da bi 20. decembra 2014. godine usvojila ovaj dokument, dok je na Severnoatlantskom savetu usvojen 15. januara 2015. godine, čime je saradnja pod okriljem ovog mehanizma Programa „Partnerstvo za mir“ praktično otpočela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar