Srbija neće biti parking za migrante

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nije i da neće biti parking za migrante, kao ni prostor u  koji se nekontrolisano ulazi i izlazi, ali da je zemlja koja „bezuslovno i doslovno“ sprovodi svoje i medjunarodne zakone koji se tiču migranata.

Vulin je novinarima u Beogradu kazao da nije povećan broj migranata, ali da dokle god postoji „i jedan jedini migrant u Srbiji ili bilo kojoj zemlji“, ne može da kaže da je migrantska kriza gotova.

„Pogledajte svojim očima i nećete videti nikakve hiljade ljudi koji pokušavaju da predju preko naše teritorije i da ono što smo gledali pre godinu dana ne gledamo sada“, kazao je Vulin i dodao da Srbija ne može da utiče na početak i kraj migrantske krize.

„Madjarska država je pojačala kontrolu svoje granice i one ilegalne migrante koje pronadje na teritoriji svoje zemlje u dubini od osma kilometara vraća u tranzitnu zonu-dakle na svoju teritoriju, gde dobijaju mogućnost da legalno zatraže azil“, dodao je on,

Vulin je podsetio da svaki migrant ima pravo da zatraži azil na teritoriji Srbije i da će. ako zatraže azil, biti smešteni u prihvatne centre koje im odredi država.

„Tamo će se razmatrati njihov zahtev za azil, a onim kojima se azil odbije biće vraćeni ili u zemlju odakle su došli ili u zemlju poreklu“, rekao je ministar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar